2024. április 18. - Andrea, Ilma

Mégsincs svéd megkeresés Gripen-ügyben?

Eddig semmiféle hivatalos megkeresés nem érkezett a magyar kormányhoz Svédországból - közölte Daróczi Dávid kormányszóvivő az MTI-vel arra reagálva, hogy lapértesülés szerint a Gripen beszerzések ügyében a svéd ügyészség Magyarországra is kiterjesztené a
2007. december 8. szombat 17:08 - Hírextra

A Népszabadság azt írta szombati lapszámában, hogy várhatóan már a jövő év elején megindul az a svéd vizsgálat, amely a Gripen beszerzések magyarországi szálait igyekszik tisztázni. A napilap értesülése szerint a svéd államügyész diplomáciai csatornákon már jelezte szándékát a magyar kormánynak.

A kormányszóvivő közleményében úgy fogalmaz: Magyarország megítélésének árthat, ha a korrupció gyanúja lengi körül a 2001-es repülőgép-beszerzést a nagyvilágban. Ezért a kormány az egész ország alapvető érdekének tekinti, hogy minden segítséget megadjon, ha a Gripen beszerzéseket vizsgáló külföldi nyomozó hatóságok ezt kérik tőle. Eddig azonban nem érkezett semmiféle hivatalos megkeresés a magyar kormányhoz Svédországból, diplomáciai csatornákon sem.

Daróczi Dávid hozzáteszi: a kormány nemzetbiztonsági kabinetje ettől függetlenül foglalkozni fog az üggyel, és december 18-i ülésén napirendre tűzi a vadászgép beszerzést vizsgáló bizottság jelentését.

A Gripen bizottság a korrupció gyanút nem vizsgálta ugyan, de az egyértelműen kiderült, hogy legalább 43 milliárd forintos többletkiadást jelentett a magyar adófizetőknek az Orbán-kormány 2001-es döntése. Akkor ugyanis a hivatalban lévő miniszterelnök személyes részvételével és a szabályok megkerülésével hoztak szakmailag indokolatlan, sőt pénzügyileg is előnytelen döntéseket - emlékeztet a kormányszóvivő közleménye.

Simicskó István, az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának KDNP-s elnöke közleményben üdvözölte, hogy a svéd ügyészség Magyarországra is kiterjeszti a svéd vadászrepülőgépekkel kapcsolatban több hónapja indult vizsgálatát.

Az ellenzéki politikus szerint a múlt hét végén, az ügyben nyomozó svéd ügyész egy tv-műsorban világossá tette, hogy a nyomozás "2003-tól indulóan " zajlik.

Így végre kiderülhet az igazság, a Gyurcsány-kormány nem tudja tovább titkolni, hogy korrupció vagy kormányzati alkalmatlanság indokolta a gépek beszerzéséről szóló szerződés Magyarország számára dupla költséget okozó, szakmailag megmagyarázhatatlan módosítását 2003-ban, az MSZP-SZDSZ-kormány idején - olvasható Simicskó István közleményében.



Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását