2024. május 4. - Mónika, Flórián

Nem kell félni

Nem jogosak az orosz félelmek a Lengyelországba és Csehországba tervezett amerikai rakétavédelmi rendszerrel kapcsolatban - mondta Szelestey Lajos, a Külügyminisztérium szóvivője csütörtökön az MTI-nek. "Nem jogosak, mert összesen tíz rakéta kerül Lengyel
2007. december 7. péntek 07:45 - Hírextra

Magyarország nagyon fontosnak tartja, hogy párbeszéd legyen Oroszország és az Egyesült Államok között a kérdésben - húzta alá a szóvivő.

Magyarország ugyanakkor "nem tartaná haszontalannak", ha az amerikai rendszerhez kapcsolódóan kiépülne egy NATO-rendszer is - tette hozzá Szelestey Lajos.

A tervezett amerikai rakétapajzsról szó lesz a pénteki magyar-orosz kormányközi konzultáción is - mondta a szóvivő.

A washingtoni orosz nagykövetségen csütörtökön erősítették meg, hogy december 13-án Budapesten tartják a rakétapajzsról folyó orosz-amerikai konzultációk következő fordulóját. Az orosz munkacsoportot Szergej Kiszljak külügyminiszter-helyettes vezeti, az amerikait John Rood amerikai külügyi államtitkár.

A budapesti amerikai nagykövetség sajtóattaséja az MTI kérdésére csütörtökön még nem kívánta megerősíteni az információt.

Az Egyesült Államok januárban jelentette be, hogy rakétavédelmi rendszert szeretne telepíteni Csehországba és Lengyelországba, ezzel is védekezve az úgynevezett latorállamok (mindenekelőtt Irán) esetleges rakétatámadása ellen.

Ez az amerikai rendszer azonban nem lenne képes lefedni a NATO összes európai tagállamát.
Az amerikai tervekkel párhuzamosan egy NATO-tanulmány is arra a következtetésre jutott 2006 tavaszán, hogy valóban fennáll a nagy hatótávolságú rakétákkal végrehajtott támadás veszélye, s hogy technikailag megvalósítható lenne az ennek kivédésére szolgáló rendszer kiépítése. A katonai szövetség tavaly novemberi rigai csúcstalálkozóján úgy határozott, hogy a tagállamok folytassák az egyeztetést egy ilyen rakétavédelmi rendszer kiépítéséről.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását