2024. április 28. - Valéria

Idődíszítés kiállítás

Lesznai Anna költő népi ornamentikájú hímzésterveiből, meseillusztrációiból és a Nyugat első nemzedékével ápolt kapcsolatát bemutató dokumentumokból rendezett kiállítást láthat péntektől több mint egy hónapon át Budapesten, a Nemzeti Tankönyvkiadó aulájáb
2007. december 7. péntek 16:50 - Hírextra

A kiállítás címét a költő meséit és rajzait bemutató Idődíszítés című kötettől kölcsönözték, amely idén jelent meg a Nemzeti Tankönyvkiadó gondozásában.

Török Petra elmondta, hogy a január 13-áig látható tárlaton az iparművészként is sikeres költő virágornamentikákkal díszített hímzéstervei is láthatók, amelyek az általa működtetett hímző manufaktúrában készültek.

Különböző dokumentumok, fotók és levelek segítségével az érdeklődők bepillantást nyerhetnek a költő körtvélyesi családi kúriájának világába, illetve a Nyugat című irodalmi folyóirat első nemzedékével ápolt kapcsolataiba is - mutatott rá Török Petra.

Az 1939-től 1966-ban bekövetkezett haláláig New Yorkban élt alkotó pedagógiai munkásságának is emléket állít a tárlat, amelyhez a Petőfi Irodalmi Múzeum kézirattárából, a Hatvany Lajos Múzeum anyagából és magángyűjtők műtárgyaiból válogattak.

A korábban Hatvan városában és Berlinben vendégeskedő kiállítás januártól Pozsonyban lesz látható és a tervek szerint Kassán is vendégszerepel majd.

Lesznai Anna 1885. január 3-án Moscovitz Amália néven született Alsókörtvélyesen. Iparművészetet tanult Budapesten Bihari Sándor, majd Párizsban Lucien Simon tanítványaként. Unokatestvére, Hatvany Lajos helyezte el első verseit a Nyugatnál. Első kötetére, amely Hazajáró versek címmel jelent meg, felfigyelt, és kritikájában méltatta Ady Endre is.

Közel állt a Nyolcak művészeti csoporthoz, 1911-ben a csoport tárlatán folklorisztikus ornamentikájú textíliákkal szerepelt. Ady egyes köteteinek címlapját is ő tervezte. Barátai közé tartozott Ady Endre mellett Kaffka Margit, Balázs Béla és Lukács György is.

1913 és 1918 között Jászi Oszkár felesége volt. 1919 után Bécsbe emigrált, ahol Gergely Tibor festőművész felesége lett. 1930-ban hazatértek Budapestre.

1939-től kezdve Amerikában élt, ahol művészetpedagógiával foglalkozott és családregényén, a Magyarországon csak halála évében megjelent, Kezdetben volt a kert című könyvén dolgozott. 1966. október 2-án hunyt el New Yorkban, de végakaratát teljesítve hamvait hazahozták.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását