2024. május 4. - Mónika, Flórián

Bemutatkozott az új rektor

Faragó Sándort választotta az új Nyugat-Magyarországi Egyetem rektorának a soproni székhelyű egyetem és a szombathelyi Berzsenyi Dániel Főiskola (BDF) közös szenátusa - jelentették be az új rektort bemutató pénteki sajtótájékoztatón Szombathelyen.
2007. december 7. péntek 16:53 - Hírextra

Az új alapítású egyetem 2008 január elsejétől kezdi meg működését több mint 20 ezer hallgatóval, karai Sopronban, Mosonmagyaróváron, Szombathelyen, Győrött és Székesfehérváron működnek majd.

"A cégtábla átírásával még nem lett egyetem Szombathelyen, de az intézmény minden szükséges jogi és tárgyi feltételnek megfelel és száz minősített kolléga biztosítja az oktatás magas színvonalát" - mondta székfoglalójában Faragó Sándor.

Hozzáfűzte: a Berzsenyi Dániel Főiskola az ország egyik legjobb főiskolája volt, és az is maradhatott volna akár hosszú évtizedekig.

"Mi azonban közösen egyetemet akartunk itt alapítani, és nem csak a timpanonon kívánjuk átrajzolni a betűket, de igazi egyetemet, universitast akarunk csinálni. Ehhez viszont más szemléletre, egyetemi gondolkodásmódra van szükség, ami abban is megnyilvánul, hogy az oktatás mellett a tudományos munkának, a kutatásnak, az innovációnak, a kreativitásnak is igen-igen fontos szerep jut" - hangsúlyozta a rektor.

Szavai szerint Szombathelyen a jövőben mesterképzéseket kívánnak indítani, megteremtve az alapfeltételét annak, hogy a karok valóban egyetemi karnak számítsanak. Szombathelyen bölcsész, természettudományi és művészeti egyetemi kar működik.

"Ez azonban még mindig nem elég, hiszen az egyetemen doktorképzésnek is lennie kell, ezért a doktori iskoláinkból először programokat, majd új doktori iskolákat kívánunk a jövőben létrehozni Szombathelyen is" - mondta.

Hozzátette: ehhez nagyon komoly előkészítésre, személyi fejlesztésekre, és a humánerőforrások "becsatornázására" van szükség.

Faragó Sándor a sajtótájékoztatón a volt BDF "gyengeségének" nevezte, hogy a főiskola minősített oktatói közül csak kevesen kapcsolódtak be a kutatási tevékenységbe, ennek következményeként az egyetem többi "láncszeméhez" viszonyítva csekély a K+F pályázatokból az intézményhez befolyó összeg.

"Ennek a jövőben el kell érnie a 100 milliós nagyságrendet a Savaria Egyetemi Központban is" - mondta.

Hozzáfűzte: változatlanul a minőséget célozzák meg, hiszen a felsőoktatásban egyre nagyobb a diákokért folyó verseny és ezt a versenyt csak a minőséggel lehet megnyerni.

Faragó Sándor bejelentette: a Savaria Egyetemi Központ vezetőjének, elnökének ideiglenesen Gadányi Károly professzort, a BDF korábbi rektorát kérte fel, míg a központ gazdasági igazgatói posztját szintén ideiglenes megbízással Bierer Gábor, a főiskola volt gazdasági igazgatója látja majd el.


Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását