2024. május 7. - Gizella

Remek évad volt

A francia film nemcsak hazájában, hanem a világban is remek évadot zárt: az utóbbi tizenöt év legnagyobb nézettséget hozó évét.
2009. január 19. hétfő 21:41 - Hírextra
A Le Figaro hét végi cikke szerint csaknem 80 millió néző volt kíváncsi a francia filmekre az ország határain túl az olyan produkcióknak köszönhetően, mint az Asterix az olimpián, a Babylon A.D., a Liam Neesonnal készült Taken vagy A szállító 3 Jason Stathammel. A legnagyobb kereslet Ázsiában és Dél-Amerikában mutatkozott irántuk.

A francia filmek külföldi forgalmazását elősegítő Unifrace illetékesei összehasonlításképp elmondták, hogy 2000-ben a külföldi nézőszám 38 millió volt.

Németországban a Bienvenue chez les Ch'tis (Isten hozott a ch'tiknél) című komédia aratta a legnagyobb sikert. A közelmúltban elhunyt Claude Berri produkciója Franciaországban is a tavalyi év legnézettebb filmje volt: több mint 20 millióan voltak rá kíváncsiak.

Kínában Matthieu Kassovitz Babylon A.D. című sci-fi-akciója hódított (pedig az internetes hírek szerint a rendező cseppet sem volt elégedett az amerikai 20th Century Fox stúdió együttműködésével készült produkcióval).

Az utóbbi 22 év során 2008-ban fordult elő másodszor, hogy a francia mozikban többen néztek meg hazai filmeket, mint hollywoodiakat. A 188,8 millió mozilátogató 45,7 százaléka francia filmre váltott jegyet, míg 44,5 százaléka amerikaira.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását