2024. június 12. - Villő

A klímakatasztrófa az év szava

A Német Nyelvművelő Társaság (GfdS) Wiesbadenben pénteken hozta nyilvánosságra erre vonatkozó döntését, utalva arra, hogy idén a klímaváltozás és ezen belül a rettegett klímakatasztrófa volt az a terület, amellyel kapcsolatban állandó vita uralta a közvél
2007. december 7. péntek 18:15 - Hírextra

Gerhard Müller,a GfdS képviselője szerint a második helyre a tűzhelyprémium kifejezés, míg a harmadikra a dohányzó kocsma szóösszetétel futott be.

Rodolf Hoberg, a társaság elnöke elmondta, hogy a GfdS 1971 óta "játszik a szavakkal", azaz 1971 óta választja ki az év szavát, illetve kifejezését. A zsűri több mint száz előterjesztésből választ, olyan szavakból, kifejezésekből, amelyek az adott évben leginkább uralták a médiát, illetve a közvéleményt. A versenyben induló mintegy száz szóra és kifejezésre előzőleg a társaság mintegy kétszáz nyelvművelő tagja tesz javaslatot.

A második helyre került tűzhelyprémium a kisgyermekek gondozásával kapcsolatos támogatási vita során merült fel, s a GfdS szakértője szerint arra utal, hogy a gyermektámogatással kapcsolatos pénz egyre inkább leértékelődik.

A dohányzó kocsma kifejezés pedig annak kapcsán terjedt el, hogy Németországban immár több tartományban szigorú, dohányzás elleni törvényeket vezettek be, s az új törvényeknek megfelelően csak egyes kocsmákban, s ott is csak elkülönített helyiségekben szabad rágyújtani.

Azután itt vannak az év kifejezései. A GfdS egyenesen a negyedik helyre sorolta azt a kifejezést, hogy "munkájából fakadóan szegény", ami arra az aggodalomkeltő felismerésre utal, hogy a munkabér sokak számára nem elegendő a megélhetéshez.

A sport területén történt számtalan doppingbotrány, illetve azok sorozatos beismerése szülte a "doppinggyónás" kifejezést, míg a híres-hírhedt Volkswagen-botránynak köszönhetően a "kéjutazás" szó lett a sorban a következő. A Volkswagen több korábbi vezetőjét ugyanis idén egyebek között azért ítélték el, mert a cég pénzén - habzsolva a "különleges élvezeteket" - meglehetősen egzotikus helyeken valódi kéjutazásokon vettek részt. Nem csoda, hogy azóta immár néhány utazási iroda is - igaz, inkább csak ironikusan - kéjútakat hirdet.

Azután a számítógépek világa szülte a "Second Life" (második élet) kifejezést, ami valójában arra a lehetőségre utal, hogy az internet révén egyfajta új identitásra lehet szert tenni. De a média nevezte el "szövetségi trójai lónak" azt a szoftvert, amellyel a hatóságok az állítólagos terroristák számítógépeit akarják "kikémlelni".

Természetesen rákerült a listára Németország, illetve Berlin imádott jegesmedvéje, Knut is, "aki" a hét közepén ünnepelte első születésnapját. Knut a tizedik a listán, s vele kapcsolatban az elmúlt hónapok hajcihője szülte a "mindent Knutért" kifejezést. (MTI-Panoráma-Pietsch Lajos, Berlin)

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását