2024. május 9. - Gergely

Közeledtek az álláspontok az SZDSZ-szel

Azzal, hogy megjelent az SZDSZ honlapján egy hivatalos állásfoglalás, közeledtek az álláspontok, így reméljük, hogy a részletekről is tudnunk majd tárgyalni - mondta Mesterházy Attila, az MSZP frakcióvezető-helyettese a Magyar Televízió Nap-kelte című műs
2008. szeptember 10. szerda 08:54 - Hírextra
Mesterházy Attila szerint először csak az volt az SZDSZ válasza Gyurcsány Ferenc programjára, hogy nem jó, aztán megjelent egy írásos kritika. "Haladunk afelé (...), hogy érdemes a részletekről beszélni" - tette hozzá.

A frakcióvezető-helyettes Lendvai Ildikó (MSZP) frakcióvezető keddi kijelentésére reagálva úgy fogalmazott: kizártnak tartja, hogy háromperces tárgyalás legyen, mert az SZDSZ-t felelős politikai formációnak tartja. Lendvai Ildikó kedden ugyanis felvetette: előfordulhat, hogy három percig tárgyalnak majd az egykori koalíciós partnerrel.

Mesterházy Attila kijelentette, hogy a politikusoknak elsősorban az a felelőssége, hogy programot adjanak, ami "előrébb" viszi az emberek sorsát, és nem az, hogy ki a miniszterelnök. Úgy vélte, hogy elsősorban a programról kell megegyezni, ez után lehet bármilyen más kérdésről tárgyalni.
"Van annak relevanciája, hogy akkor hívjuk össze a kongresszust, ha már látjuk, hogy az SZDSZ-szel hogyan alakulnak a tárgyalások, mert ezek után kell meghatározni, hogy milyen irányban menjen tovább az MSZP politikája" - nyilatkozta Mesterházy Attila.

Mint mondta: a program mögé társadalmi és politikai támogatást kell szerezniük, ha ez nem sikerül, akkor "másfajta" támogatás kell.

Az SZDSZ honlapjára kedden késő este felkerült írás szerint Gyurcsány Ferenc miniszterelnök Megegyezés elnevezésű programja "önellentmondásos és nem reális". Politikai üzenetnek sok, programnak és cselekvési tervnek kevés és még csak nem is szociáldemokrata.

Az SZDSZ szerint a Megegyezésben írottakat akkor sem tudnák elfogadni, ha azt egy hiteles és széles támogatottsággal bíró kormány vezetője tette volna le az asztalra, mivel ha a javaslat alapvető irányaiban helyes is, sajnos működésképtelen.

Például a gazdaság kifehérítésének programja az SZDSZ szerint "nem más, mint kommunikációs trükk", mert szerintük ebből nem lehet szert tenni négy év alatt a kormányfő által megjelölt 1.200 milliárd forintos plusz állami bevételre, emiatt nem alkalmas valódi gazdaságpolitikai fordulat előidézésére.

Az írás szerint a program egyik szembetűnő ellentmondása az újraelosztással kapcsolatos. A miniszterelnök először elismeri, hogy a jelenlegi szintről 43-45 százalék körülire kellene levinni az újraelosztás mértékét, majd később kijelenti, hogy az állami kiadások csökkentésére "nincsen érdemi lehetőség".

Nem tartják kivitelezhetőnek az újabb adóamnesztia elképzelését sem, amely "kidolgozatlan", és "az adófizetői morált rontja", valamint nem értettek egyet Gyurcsány Ferenccel a közfoglalkoztatás növelésében sem, mert annak kimutatható haszna nincsen, a közfoglalkoztatásból pedig szerintük nem vezet út a valódi munkahelyteremtéshez.

A Szabad Demokraták Szövetsége Gyurcsány Ferenc programját nem tudja támogatni. Szakpolitikai javaslatai megalapozatlanok, cselekvési tervnek pedig kevés, mert bár konkrét javaslatok is szerepelnek benne, de a társadalmi igazságosság megteremtése helyett a régi igazságtalanságokat konzerválja.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását