2024. április 30. - Katalin, Kitti

Betlehemi jászolkiállítás nyílik

Betlehemi jászolkiállítás nyílik a budapesti Magyar Mezőgazdasági Múzeumban szombaton, az érdeklődők 234 alkotást tekinthetnek meg - tájékoztatta Gergely Imre, a Magyar Kézművességért Alapítvány titkára, az esemény szervezője az MTI-t.
2007. december 7. péntek 15:01 - Hírextra

A minden évben több ezer látogatót vonzó jászolgyűjtemény darabjai Jézus születéséhez kapcsolódnak: a betlehemi jelenetet vagy annak szereplőit ábrázolják, illetve a betlehemezés hagyományát elevenítik fel.

A január 13-ig nyitva tartó kiállításon található fafaragás, bőrműves, fazekas, kerámia, csuhé és textilművészeti mű; utóbbiak között szövés, hímzés és foltvarrás is megtekinthető - részletezte Gergely Imre.

A betlehemi jászlakat mintegy ötven szakma képviselői készítették el, a nép-, ipar- és képzőművészeken kívül többek között üveggravírozók és kőfaragók.

A kiállításon bemutatnak egy kétszer három méter alapterületű, egy méter magas figurákból álló betlehemi jelenetet, valamint egy forgó alkotást.

A tárlaton azokat a munkákat állítják ki, amelyek a Magyar Kézművességért Alapítvány pályázatára érkeztek be. A felhívásra 170 hazai, erdélyi és vajdasági kézműves, hivatásos és műkedvelő alkotó, népművész, iparművész és közösség jelentkezett.

A kiállítók oklevelet kapnak, emellett átadnak 37 díjat, valamint a kiállítók titkos szavazatai alapján a Betlehemi Vándordíjat is kiosztják.

A betlehemi jászolkiállításról hat éve jelentet meg a Magyar Kézművességért Alapítvány fotóalbumot, amely idén az összes alkotó művét tartalmazza, a kommentárokat három nyelven hozzáfűzve - jegyezte meg Gergely Imre.

Az idei a 14. betlehemi jászolkiállítás, amely a római nemzetközi Száz jászol elnevezésű nemzetközi bemutató mintájára indult, amikor 1993-ban Magyarország művészei meghívást kaptak erre az eseményre. Ezt követően először 1994-ben tartottak betlehemi jászoltárlatot a budapesti Szent Imre plébániatemplomban.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását