2024. április 29. - Péter

Sakálkölyköket a Szegedi Vadasparkban

Már egy hónapos Turbó és Akela, a két sakálkölyök, "akiket" kézben nevelnek a Szegedi Vadasparkban. A Hortobágyon született csöppségek láthatóan jól érzik magukat az emberek között. Hazánkban régen sok aranysakál élt, a köznyelv nádi farkasként említette
2008. május 30. péntek 16:14 - Hírextra
Bár a XIX. század végén hazánkban kipusztultak, az utóbbi évtizedekben - a déli határ felől - újra megjelent Magyarországon a rókánál nagyobb, de a farkasnál jóval kisebb termetű kutyaféle ragadozó - tette hozzá a szakember.

A rendkívül leleményes, csapatban vadászó állatok jelenleg nem állnak védelem alatt Magyarországon, szerepük azonban nagyon fontos, hiszen a sakál hazánk egyik olyan csúcsragadozója, melynek állománya folyamatosan növekszik. Szeged környékén Ruzsa és Ásotthalom közelében is él már stabil populációjuk. Egyes helyeken - mint Somogyban - annyira elszaporodtak, hogy a kutatók már azt vizsgálják, milyen mértékben veszélyeztetik a vadállományt.

A Tisza-parti város állatkertjében már tavaly is neveltek föl sakálkölyköket, most azonban kifejezetten az emberek közelségéhez szoktatva nevelik föl a két május elején született egyedet. A vadaspark munkatársait kettős cél vezeti, egyrészt a tavaly Szegedre került sakálok csapatát növelhetik az adoptálással, másrészt az ember által nevelt, így szelíddé váló ragadozókat később látogatóknak is bemutathatják, akár a kifutójukon kívül is.

A sakálok könnyen szelídíthetők, ezért is gondolta a híres etológus, Konrad Lorenz, hogy a farkas mellett a sakál a házi kutyák őse. Utóbb a genetikai vizsgálatok nem igazolták ezt az elméletet. A sakálok jól idomíthatók, egyes országokban fegyver- és kábítószer keresésre is használják őket.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását