2024. március 28. - Gedeon, Johanna

Lecsapott a csillagszóró

A fővárosi Vörösmarty téren lévő karácsonyi vásárt vették célba csütörtökön a szakemberek, négy hatóság ellenőrzi az árusokat egész nap a csillagszóró hadművelet keretében. A kora délutáni órákig már találtak feketemunkást és lejárt szavatosságú saslikot,
2007. december 6. csütörtök 17:48 - Hírextra
A két hete indult csillagszóró hadműveletnek köszönhetően közben már 250 milliós bírságot szabtak ki és 100 milliót érő kifogásolt terméket foglaltak le.A Vörösmarty téri karácsonyi vásárban ellenőriznek csütörtökön napközben négy hatóság ellenőrei, a kormány által indított csillagszóró hadművelet keretében. A téren kint lévő árusokat az APEH munkatársai, munkaügyi felügyelők és két hatóság élelmiszer-ellenőrei vizsgálják, hogy rendben van-e a kínált termékük és dolgozóikat a szabályok szerint foglalkoztatják-e.

Hajós Ádám, a főváros és Pest megye főállatorvosa a Független Hírügynökségnek elmondta, hogy az élelmiszerellenőrök eddig pecsenyesütőket vizsgáltak. Kettőnél volt gond: az egyik helyen lejárt szavatosságú, nyolc kilónyi fagyasztott saslikot találtak, a másik helyen pedig hiányoztak a hűtő és a sült étel hőfokát ellenőrző hőmérők.

Az APEH szakemberei is találtak már problémát: az egyik árusnál 100 darab körömvirág szappannak nem tudták igazolni a származását, illetve felmerült a gyanú, hogy engedélyek nélkül állították elő azokat.

Az Országos Munkaügy és Munkavédelmi Főfelügyelőség a kora délutáni órákig hét céget és 28 dolgozott ellenőrzött. Két feketemunkást találtak, akiknek nem volt kitöltve a munkaügyi kiskönyve, tehát szabálytalanul voltak foglalkoztatva.

A kormány hét hatóság közös együttműködéseként november 22-én indította el a csillagszóró hadműveletet. Budai Bernadett kormányszóvivő emlékeztetett, hogy a karácsonyi és szilveszteri időszakban az emberek kiszolgáltatottabbak mint máskor, hiszen mindenki ajándékokat és élelmiszereket vásárol. Emellett pedig a dolgozókra is figyelni kell, hiszen sokan vannak, akiknek ebben az időszakban is munkába kell állniuk.

A kormányszóvivő elmondta, hogy az elmúlt két hét eredményei bíztatóak, de egyben vissza is igazolták azt, amiért a razziát elindították. Eddig körülbelül 4500 ellenőrzést végeztek a szakemberek: a kiszabott bírság eléri a 250 millió forintot, a különféle okok miatt lefoglalt áruk összértéke pedig csaknem 100 millió forint. Budai Bernadett kiemelte, hogy csak a munkaügyi felügyelők az elmúlt két hétben ezer feketemunkást füleltek le.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Bűnügy témában
Ön mivel büntetné a halált okozó ittas vezetést?
Azzal amit okoz: halállal
Életfogytiglan
Tíz lév letöltendő
Néhány év elég
Jogosítvány örökös elvétele
Nem büntetném
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását