2024. április 27. - Zita

Újabb kábítószer-termelők buktak le

Újabb vietnami és ázsiai kábítószer-termesztőket fogott el a rendőrség a főváros XVI. kerületében és Pest megyében a közeli napokban, a megtalált és felszámolt marihuána- ültetvények száma 24-re emelkedett, 18-an vannak előzetes letartóztatásban - tette közzé kedden honlapján a rendőrség.
2009. július 14. kedd 12:12 - HírExtra
A rendőrségi tájékoztató szerint július 8-án állampolgári bejelentés alapján vonultak ki a nyomozók egy XVI. kerületi ingatlanhoz. A tulajdonos előzőleg azt jelezte a rendőröknek, hogy korábban vietnamiaknak adta ki házát, ahová hosszabb ideje nem tud bejutni, mivel a zárat időközben a bérlők lecserélték. A helyszínen a nyomozók két vietnami férfit fogtak el, a házban marihuána-termesztésre utaló eszközöket, zöld növényeket találtak.
A rendőrök lefoglaltak három zsákot, melyekben takarófóliák, gégecsődarabok, hőmérő, több tucatnyi táphenger - benne cannabis indica növényekkel, 100 darab üres táphenger, valamint tenyészedények voltak.

Emellett a nyomozók a két elfogott vietnami férfi által használt gépjármű utasterében egy Pest megyei ingatlanra vonatkozó bérleti szerződést is találtak.

A kábítószer-bűnözés elleni szolgálat nyomozói a szerződésben megjelölt ingatlant is felkeresték, s a Pest megyei törteli címen is eredménnyel jártak. A régen asztalosműhelyként üzemelő ingatlan ablakai fekete takarófóliával voltak borítva, belépve a nyomozók két ázsiai férfit fogtak el.

Az épület átvizsgálásakor kiderült, hogy a rendőrök a korábban felderített marihuána-ültetvényekhez hasonló ültetvény építését szakították félbe, az egyik helyiségben két kisebb és négy nagyobb inkubátorban 570 tő cannabis indica palántát találtak.

A rendőrségi közlemény szerint az eljárás jelenlegi szakaszában a BRFK Kábítószer Bűnözés Elleni Szolgálata 18 vietnami állampolgárral szemben folytat eljárást előzetes letartóztatásuk mellett. A megtalált és felszámolt marihuána ültetvények száma 24-re emelkedett.

Egy tőről átlagosan 100 gramm marihuána szüretelhető, a gyanúsítottak ideális esetben a 24 ültetvényről hetente 240 kilogramm marihuánát értékesíthettek volna, ha a rendőrök nem lépnek közbe. Az ültetvények mellett a nyomozók két olyan raktárt is találtak, ahol további 8-10 ültetvény kialakítására elegendő berendezést, így szellőztetéshez és világításhoz szükséges eszközöket, valamint a termesztéshez nélkülözhetetlen földet és tápoldatot foglaltak le.

A rendőrök átvizsgáltak több olyan ingatlant is, amelyeket részben kábítószer raktározására tartottak fenn, részben pedig a vezetők és az ültetvényeken dolgozók lakhelyéül szolgált. A raktárakban tartott házkutatások során a termesztéshez szükséges eszközök megvételét igazoló számlák mellett konkrét tervrajzokat is lefoglaltak.
A folyamatban lévő rendőrségi vizsgálattal azt szeretnék tisztázni, hogy a mostani esetek kapcsolhatók-e a korábbi ügyekhez.

Budapesten és Pest megyében idén már több - vietnamiak által bérelt - családi házban találtak marihuána ültetvényt. Összesen 15 ezer tő marihuánát foglalt le a rendőrség a fővárosban néhány héten belül - mondta a Budapesti Rendőr-főkapitányság kábítószer-bűnözés elleni szolgálatának vezetője, Ródler Norbert egy április közepén tartott sajtótájékoztatón.

Emlékeztetett rá: március elején hat, vietnamiak által üzemeltetett marihuána-ültetvényt találtak családi házakban, a további nyomozás során a közelmúltban még tizennégy házban derítettek fel ültetvényt, valamint a kábítószer tárolására használt raktárakat.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Bűnügy témában
Ön mivel büntetné a halált okozó ittas vezetést?
Azzal amit okoz: halállal
Életfogytiglan
Tíz lév letöltendő
Néhány év elég
Jogosítvány örökös elvétele
Nem büntetném
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását