2024. május 7. - Gizella

Közös ülések

Magyar-orosz kormányközi konzultációk lesznek december 7-én Budapesten a kormányfők elnöklete alatt, az orosz küldöttség tagja lesz többek közt Viktor Zubkov miniszterelnök és kormányának több tagja. Összeállítás a korábbi közös kormányülésekről:
2007. december 6. csütörtök 12:56 - Hírextra
2005. október 20. - Első alkalommal tartottak Bukarestben magyar-román együttes kormányülést, amelyen magyar részről Gyurcsány Ferenc miniszterelnök mellett - a honvédelmi miniszter kivételével - a teljes kormány, román részről Calin Popescu Tariceanu kormányfő és 23 miniszter vett részt. Az ülésen tizenöt dokumentumot írtak alá és számtalan együttműködési projektről állapodtak meg.

2005. december 20. - Együttes ülést tartott Bécsben az osztrák és a magyar kormány. A munkatalálkozón a kormányfőkön kívül 10 osztrák és 17 magyar miniszter vett részt. Az ülést követően Wolfgang Schüssel osztrák kancellár és Gyurcsány Ferenc miniszterelnök aláírta a Magyar-osztrák együttműködés az újraegyesülő, versenyképes Európáért című közös kormánynyilatkozatot.

2006. január 26. - Budapesten a magyar és a horvát kormány közös ülésén Gyurcsány Ferenc magyar és Ivo Sanader horvát miniszterelnök ötpontos közös nyilatkozatot írt alá a két ország kormánya közötti együttműködésről és egy másik dokumentumot az energetikai együttműködésről. A kormányülés keretében a miniszterek nyolc kormány- és tárcaközi megállapodást írtak alá.

2006. november 16. - A Budapesten tartott második magyar-román együttes kormányülésen Gyurcsány Ferenc kormányfő és Calin Popescu Tariceanu román miniszterelnök jelenlétében a két kormány tagjai tíz kétoldalú együttműködési megállapodást írtak alá.

2007. május 17. - A magyar és a horvát kormány együttes ülést tartott Zágrábban. Az ülésre Gyurcsány Ferenc kormányfőt 12 kormánytag kísérte el, horvát részről Ivo Sanader horvát miniszterelnök vezette a tárgyalásokat. A közös kormányülés témája volt az együttműködés a gazdasági szférában, az oktatás és a kultúra területén, az infrastrukturális fejlesztések. A tanácskozást követően együttműködési jegyzőkönyvet artak alá a kis és közepes vállalkozások támogatásáról, a helyi önkormányzatok együttműködéséről, illetve szándéknyilatkozatot a nemzeti és fejlesztési politika terén való együttműködésről.

2007. október 17. - A szlovéniai Lendván és Szentgotthárdon tartották az első szlovén-magyar kormányülést, a tárgyalást Gyurcsány Ferenc magyar, illetve Janez Jansa szlovén miniszterelnök vezette. Az ülésen megegyezés született, hogy a két ország közösen lép fel a magyar-osztrák-szlovén-horvát együttműködés további erősítése érdekében, megállapodtak, hogy 2010-ig összekapcsolják a két ország elektromos hálózatát. A kormányülést követően 12 megállapodást írtak alá közös vízumkiadásról, katonai térképészeti együttműködésről, közös vasútfejlesztésről, mezőgazdasági, vízgazdálkodási, regionális határ menti és hadisír-gondozási, egészségügyi együttműködésről, az elektronikus kormányzás területén történő fejlesztésekről, valamint a gazdasági és iparkamarák közötti kapcsolatokról.

2007. november 14. - Nagyszebenben tartották a harmadik román-magyar közös kormányülést, amelynek napirendjén a romániai magyar kisebbségek helyzete, a kisebbségvédelmi kutatások összehangolása, a Sapientia tudományegyetem ügye, a román-magyar együttműködés számos gazdasági, kulturális és infrastrukturális vonatkozása, a két ország energiaellátási függetlensége, a környezetvédelem szerepelt. A tárgyaló delegációkat Gyurcsány Ferenc magyar és Calin Popescu Tariceanu román miniszterelnök vezette. Az ülésen bejelentették, hogy Magyarország 2008. január elsejétől megnyitja munkaerőpiacát a szakképzett román munkaerő előtt. A tanácskozást követően öt dokumentumot aláírtak, további tízet véglegesítettek, közös nyilatkozat született Romániának a schengeni térséghez való csatlakozása folyamatát támogató együttműködésről, a nagysebességű vasútvonal jövőbeni megvalósításáról a Budapest-Bukarest-Konstanca vonalon.

2007. november 29. - Budapesten tartották a második magyar-osztrák kormányülést. A megbeszéléseket Gyurcsány Ferenc magyar és Alfred Gusenbauer osztrák kancellár vezette. A kormányülés témája volt a közös vízumkiadás, a Nabucco-program, a Rába-szennyezés rendeződő ügye és a Rábakeresztúri (Heiligenkreuz) hulladékégető problémája, valamint Magyarország schengeni csatlakozása. A találkozó után több kétoldalú megállapodást írtak alá többek közt a mezőgazdasági és erdőgazdálkodási együttműködésről, valamint külpolitikai kérdésekről és energiapolitikai témákról, és egy megállapodás értelmében Ausztria emelte a magyar határ menti ingázók keretszámát.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását