2024. április 20. - Tivadar

Exkluzív interjú a krampuszokkal

Mialatt a Mikulással beszélgettem az állandóan körülöttünk sündörgő krampuszok folyamatosan közbevágtak, megjegyzéseikkel színesítették az interjút. Végül nem tudtam ellenállni a kis komiszoknak, és külön meghallgattam őket is.
2007. december 6. csütörtök 17:31 - Pálfi Rita
Kezdjük egy bemutatkozással!

Mi vagyunk a krampuszok.

És hogy hív titeket a Télapó?

Általában rendkívül mérgesen.

Milyen néven szólít?

Krampuszok! Mi tulajdonképpen össze vagyunk nőve, olyanok vagyunk, mint az ikrek. Nem lehet és nincs is értelme különbséget tenni közöttünk.

Vannak fiú és lány krampuszok?

Mi ördögfajzatok vagyunk, az angyalkáknak szerinted van neme? Na, ugyanennyire van nekünk is.

Hogy lesznek akkor kis krampuszok?

Mi a földből növünk ki. (nevet) Ez szigorúan műhelytitok, a Mikulástól sem kérdezted, hogy milyen körülmények között születik az utánpótlása.

Ti hogy értékelnétek a 2007-es évet?

Nagyon mulatságosnak. Mivel rengeteg szabadidőnk van évközben, idén is világot láttunk. Kedveljük a rendetlenséget és a kuszaságot, úgyhogy még mindig számos olyan emberlakta terület van, ahova szeretnénk eljutni, mert van mit tanulnunk tőlük. Rendszeresen jártunk az iszákos elefántokhoz, de jót mulattunk a kutyás esküvőn is. De az is jó móka volt, mikor kiengedtük a homárokat.

Van kedvenc helyetek? Gyakran jöttök Magyarországra?

Olaszországot szeretjük a legjobban, mit gondolsz, miért ferde a Pisai ferdetorony? (kacsint) De nálatok is nagyon jól szoktunk szórakozni. Főleg abban a nagy kupolás épületben a Duna-parton. Kiváló ramazurik vannak arrafelé.

Azt mondja a lexikon, hogy a krampusz a Mikulást kísérő virgácsos ördögalak, de mi is pontosan a ti feladatkörötök? Ti büntetitek meg a rossz gyerekeket?

Mi vagyunk a Mikulás hangulatjavító elemei. Elmeséljek egy viccet?

Talán kicsit később, mi a helyzet a rossz gyerekekkel?

Mi nemcsak virgácsot osztunk, felelősségteljes feladataink is vannak. Egy időben mi válaszoltunk az elégedetlen gyerekek reklamáló leveleire. De a Mikulás úgy ítélte meg, hogy a válaszaink nem szolgálják a fiatalok épülését, rosszat tehetnek és feszültséget okoznak a Mikulás-gyermek kapcsolatban. Tényleg nem voltunk valami diplomatikusak. Meddig beszélgetnek a süketnémák?

Nem tudom, de…

Lámpaoltásig. A lényeg az, hogy a Mikulás bármennyire is a pokolra kíván bennünket, egy percig sem bírná ki nélkülünk. Persze, mi se nélküle. Kinek húzogatnánk a szakállát?

Ezek szerint elégedettek vagytok a sorsotokkal?

Melyik az az állat, amelyik halála után még vagy 300-at fordul? Grillcsirke.

Most komolyan!

A Télapó kiváló társaság, és nekünk krampuszoknak ugyanúgy fontosak a gyerekek. Bár mi már rég lecseréltük volna a rénszarvasokat egy tűzpiros sportautóra.

Van valami más is, amit másképp csinálnátok, mint a Mikulás?

Igen. Minden évben más napon jönnénk, mint ahogy a Húsvéti Nyúl teszi. Nekünk lételemünk a változatosság. Gondolj bele: a gyerekek felébrednének az év egy napján, és ott várnák őket az ajándékok teljesen váratlanul, az lenne az igazi meglepetés.

Van kedvenc mesehősötök?

Pumukli, a kobold, ő nagyon szimpatikus. Csak túl pici ahhoz, hogy jó krampusz legyen belőle. De szeretjük Tréfit is a Hupikék Törpikékből, ő valamennyire a példaképünk is. Apropó: mi a különbség Superman és Valaha között?



Superman erősebb, mint valaha.

Mit szóltok ahhoz, hogy egyesek kétségbe vonják a létezéseteket?

Mondd meg kik, majd mi megmutatjuk nekik, hogy igenis létezünk! (bájos ördögi kacaj) Nem kell, hogy mindenki higgyen bennünk, sőt, néha sokkal tréfásabb kétkedőkkel találkozni. Persze, nekik mindenre van logikus magyarázatuk.

Ti kitől kaptok ajándékot?

A Tél házaspártól és nekünk is kornyikálnak a rénszarvasok. Ajándék minden komiszság is, amit következmény nélkül elkövethetünk. Van egy viccem, amit most ti, magyarok, biztos értékelni fogtok, eljátsszuk:
- Haldoklik az öreg paraszt, és a városi rokona megkérdi:
- Hívjak orvost?
- Nem kell, fiam. Mi itt falun természetes halállal szoktunk meghalni.

Van olyan, hogy ti komolyak vagytok?

Általában ritkán. Ilyenkor a Télapónak gyanús is, hogy biztos valami disznóságot csináltunk.

Gondolom nem alaptalanul.

Lételemünk a rosszalkodás, mi vagyunk a Mikulás ellenpólusai. De mint említettük, nem lennénk egészek egymás nélkül.

Nem is voltatok soha szakítás közeli állapotban?

De, egyszer, amikor elkezdtük levágni a szakállát, míg aludt. Nagyon morcosan ébredt. Meg amikor kritizáltuk a módszereit: fél napig nekünk kellett mindent csinálni helyette. Azóta nem szólunk bele a dolgaiba.

És ti nem hagytátok volna ott szívesen?

Alapítottunk egyszer egy szakszervezetet, de az alakuló ülés is botrányba fulladt: mindenki elnök szeretett volna lenni. Majdnem ránk is dőlt a ház. A krampuszok köz- és önveszélyesek.

De ti szándékosan soha nem ártanátok senkinek.

Soha. Ezért is van szükségünk a Mikulásra, ő egyfajta kontroll-személy az életünkben. Nagyon sokat tanulunk és tanulhatunk még tőle (oldalra néz, hogy a Télapó hallja-e). Azt ismered, hogy: ha látsz az úton három Télapót, honnan ismered fel azt, akinek eredetileg szőke volt a hajszíne? Húsvéti tojások vannak nála.

Még valami?

Persze, figyelj:
Két szőke nő beszélget:
- Te hol születtél?? - kérdi az egyik.
- Kórházban.
- Miért, beteg voltál???

(A Télapó dörmögve a krampuszok felé fordul: indulás rosszancsok, sok még a tennivaló!)

Üzentek valamit a gyerekeknek?

Igen, a rosszaknak. Ne keseredjenek el, ha virgácsot kapnak: krampusz még lehet belőlük.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását