2024. április 25. - Márk

A vakolat átformálja az otthonunkat

A vakolat, pontosabban a színezővakolat felvitele a homlokzatra a házfelújítás utolsó lépése, befejező fázisa. A színezővakolatnak védelmi szerepe is van, hiszen megóvja a homlokzatot az időjárás viszontagságaitól. Mutatjuk is, mit kell tudnunk a vakolatról!
2022. február 16. szerda 17:45 - HírExtra

Vakolat kisokos

A színezővakolat nem pusztán a homlokzatot óvhatja meg a külső környezeti hatásoktól, hanem a hőszigetelő rendszer sérülékenyebb részeit is. A megfelelő szín kiválasztása lehet az első lépés, de semmiképpen csak az egyetlen dolog, ami számít. Amikor színezővakolat vásárlására kerül a sor, az alapfelület jellemzőit is figyelembe kell vennünk, mint ahogyan azt is, hogy a fal, mennyire van kitéve napfénynek, hónak, az esőnek és az egyéb külső behatásoknak. A színezővakolat kiválasztásánál fontos szempont lehet az adott festék minősége és tartóssága is. A FIT vakolat időtálló és esztétikus megjelenést biztosít.

A vakolatalapozóról se feledkezhetünk meg, amikor vakolásról van szó. A vakolat egyik alapvető jellemzője, hogy érdesíti a sima felületeket, mégpedig az optimális tapadás érdekében. A színezővakolat felvitele megtörténhet ugyan vakolatalapozó nélkül is, de ez esetben a gyári garancia előnyeit sem élvezheti az, aki ilyesfajta munkát tervez a közeljövőben. 

A Fit vakolatok akril vagy szilikon kötőanyaggal is készülnek. A műanyag alapú kötőanyag gazdaságos, viszont a felületet is jobban lezárja és a szilikonos vakolatnál kisebb a páraáteresztő képessége. A szilikon bázisú vakolatok jobb páraáteresztő képességgel rendelkeznek, éppen ezért a falak számára jobb szellőzést biztosítanak. A vakolatok árát sok minden befolyásolhatja, többek között az is, hogy mennyi az adott termékben a felhasznált kötőanyag mennyisége. 

Amikor vakolatról esik szó, nem hagyhatjuk ki a lábazati vakolatokat sem. A lábazati sáv van elsősorban jobban kitéve az erős UV-sugárzásnak, a felfröccsenő víznek, a mechanikai hatásoknak. A vakolat kiválasztása előtt már otthon is átgondolhatjuk, hogy milyen szín mellett is döntsünk. A FIT lábazati vakolatok 12 színben elérhetők, azonban a variációk száma 3000 feletti. A választást, mintatáblák segítik. 

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását