2024. április 26. - Ervin

Az SZDSZ is aggódik

Csütörtökön a Fideszhez hasonlóan az SZDSZ vezetősége is kritikusabb kormánypolitikát sürgetett Oroszországgal szemben. Szent-Iványi István, a Szabad Demokraták Szövetsége külügyi kabinetjének elnöke közleményben szorgalmazta, hogy a magyar kormányfő a pé
2007. december 6. csütörtök 16:58 - Hírextra
Szent-Iványi leszögezi, hogy "nem volt szabad és tisztességes sem a vasárnapi oroszországi parlamenti választás, sem a megelőző kampány". Az egyértelmű antidemokratikus átrendeződés és az alapvető emberi jogok sorozatos, súlyos megsértése komoly aggodalomra ad okot Oroszország jövőjét illetően" - húzza alá Szent-Iványi, utalva arra, hogy az orosz parlamenti választások előtt megszüntették az egyéni választókerületeket, a maroknyi ellenzékkel szemben pedig erőszakkal léptek fel a hatóságok.

Szent-Iványi István sürgeti, hogy az orosz demokrácia megítélésében Magyarország ne térjen el az EU oroszpolitikájától. "Magyarország az Európai Unió értékközösségének tagja, nem pedig a keleti és nyugati part között ingázó kompország. Ennek az értékközösségnek meghatározó szerepet kell játszania a magyar-orosz kapcsolatok alakulásában" - áll Szent-Iványi közleményében.

Ugyancsak csütörtökön Németh Zsolt, az országgyűlés külügyi bizottságának Fideszes elnöke azt állította, hogy a Oroszország kérdésében a Gyurcsány-kormány "orientációs zavarokkal" küzd. Németh Zsolt megismételte Orbán Viktor Fidesz-elnöknek azt a megfogalmazását, amely szerint a magyar kormány a híd szerepét kívánja játszani Oroszország és az Európai Unió között, ahelyett, hogy nyugati hídfő lenne.

Németh Zsolt nemcsak az orosz választások magyar kritikáját hiányolta a miniszterelnöktől, hanem kifogásolta, hogy Gyurcsány Ferenc gázvásárlásról tárgyal az oroszokkal.

Daróczi Dávid kormányszóvivő csütörtökön Németh Zsolt kritikájára válaszként azt felelte, hogy Oroszország változatlanul megkerülhetetlen tényező a politikában Magyarország számára és az Európai Unió (EU) egységes álláspontja szerint is. Oroszországnak sem rövid, sem pedig középtávon nincs alternatívája - jelentette ki a kormányszóvivő újságírók előtt.

A kormányszóvivő ugyanakkor aggályosnak minősítette, hogy az orosz parlamenti választásokon nem, vagy csak nagyon korlátozott számban vehettek részt nemzetközi megfigyelők. Magyarország ezért arra kéri Oroszországot, hogy vizsgálja felül ezt a gyakorlatát, és a márciusi elnökválasztásra hívjon meg megfigyelőket - mondta Daróczi Dávid.

Viktor Zubkov és Gyurcsány Ferenc pénteki találkozóján első sorban gazdasági kérdésekről lesz szó. A találkozón mindkét kormány néhány minisztere is részt vesz.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását