2024. április 20. - Tivadar

Az Eötvös Károly Intézet a tárgyalások nyilvánosságáról

Az Eötvös Károly Intézet évek óta szorgalmazza az igazságügyi tájékoztatás törvényi szabályozását, az alkotmányos követelményekhez és a kor elvárásaihoz igazítását.
2007. december 6. csütörtök 13:50 - Hírextra
A Fővárosi Ítélőtábla bírája egy a napokban tartott tárgyalásáról, jogszerűen eljárva, indoklás nélkül kitiltotta a hang- és képrögzítő eszközöket használó sajtót, és ez újra az igazságügyi tájékoztatás komoly zavaraira irányította a társadalom figyelmét. A tudósítások szerint a tanácsvezető bíró a nagy sajtóérdeklődésre számot tartó tárgyalásról nem csupán kitiltotta a kamerákat és a mikrofonokat, de nem engedte vissza a TV-seket még az ítélethirdetésre sem. A híradások arról is beszámoltak, hogy a tanácsvezető bíró nézete szerint az újságírók félreértik a sajtótörvényt és a tárgyalás nyilvánosságának a funkcióját.

Immanuel Kanttól Kossuth Lajosig sokan rámutatottak arra, hogy a minél szélesebb nyilvánosság jelentősége alapvető az igazságszolgáltatás alkotmányos működésében. A mai korban a nyilvános tárgyalásnak, az arról - akár tévékamerákkal - tudósításnak kellene lennie a főszabálynak. Ez nemcsak az igazságszolgáltatás ellenőrizhetőségének feltétele, hanem az információszabadságnak és a sajtószabadságnak is. A főszabály alóli kivételt - akár a zárt tárgyalás tartását, akár a kamerák kitiltását - törvényben kötötten kellene megindokolni. A kényelmetlenség vagy a bíróság kamerákkal szembeni ellenszenve nem indokolhatja a nyilvánosság korlátozását. Az adott tárgyalást ráadásul közszereplők közötti perben, közügyben tartották, így a felek személyiségi jogai a legkevésbé indokolhatták a tiltást.

A nyilvánosság indok nélküli korlátozása önkényes, ezért nem megengedhető.
A Magyar Köztársaság nevében ítélkező bíróságoknak - mint mindenkinek, aki a Magyar Köztársaság nevében hatalmat gyakorol - feladata elősegíteni a közvélemény gyors és pontos tájékoztatását. Ha a közvélemény a XXI. században televízión és rádión keresztül tájékozódik, erről nem lehet nem tudomást venni. Szükség van az igazságügyi tájékoztatásról szóló törvényre.


Budapest, 2007. december 6.


Eötvös Károly Intézet
Forrás: MTI-OS
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását