2024. április 19. - Emma

A tárgyalások nyilvánosságáért

A Jogászokkal a Demokratikus Jogállamért Egyesület tiltakozik a bírósági tárgyalás nyilvánosságát korlátozó valamennyi olyan bírói intézkedés ellen, amely túllépi a törvény kereteit. A bíróságok működésének nyilvánosság által történő ellenőrzése a jogálla
2007. december 6. csütörtök 13:52 - Hírextra
A polgári eljárási jog az alapelvek között nevesíti a bírósági tárgyalás nyilvánosságát. A polgári eljárásban a nyilvánosság kizárásáról a bíróság csak a törvényben felsorolt esetekben, államtitok, szolgálati titok, üzleti titok vagy külön törvényben meghatározott titok védelmében zárhatja ki, de ezekben az esetekben is csak akkor, ha az feltétlenül szükséges. A bíróság a nyilvánosság kizárásáról szóló végzését indokolni köteles.

A bíróság tehát, ha a nyilvánosságot nem zárta ki a tárgyalásról, törvényesen nem korlátozhatja a nyilvánosság egy részének, az elektronikus médiumoknak a jogát ahhoz, hogy figyelemmel kísérjék a tárgyalást. A sajtóról szóló 1986. évi II. törvény 5. paragrafusa félreérthetetlen abban a tekintetben, hogy "a sajtó - az érdekeltek hozzájárulása nélkül is - tájékoztatást adhat ( ) a bíróságok nyilvános tárgyalásairól". A nyilvánosság és a tájékoztatás fogalma nyilvánvalóan magába foglalja a tárgyaláson történtek rögzítését is. Jogszabályt sértett ezért a Fővárosi Ítélőtábla eljáró tanácsának elnöke, amikor az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium felperes Orbán Viktor alperes ellen indított perében megtiltotta a kép- és hangfelvételek készítését.

Jogászokkal a Demokratikus Jogállamért Egyesület
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását