2024. május 9. - Gergely

Szent István egy portréfilmen

Rendezők cérnaszálon címmel portréfilmet készített a Duna Televízió Szabó Istvánról és Jirí Menzelről a két alkotó 70. születésnapja alkalmából, az alkotást hétfő este nyolc órakor vetíti a közszolgálati televízió - tájékoztatta a producer az MTI-t.
2008. február 14. csütörtök 14:12 - Hírextra
Ujvári Judit csütörtöki közlése szerint az 50 perces portréfilmben Szabó István Budapesten, míg Jirí Menzel Prágában és környékén mutatja meg a nézőknek a számára fontos helyeket.
A két Oscar-díjas rendező közösen emlékezik az elmúlt 45 évre: vallanak önmaguk és egymás életművéről - fűzte hozzá. A film szerkesztő-riportere Szabó G. László, az operatőr pedig Kovács Gyula és Mánfai Miklós.

Szabó István február 18-án, hétfőn, Jirí Menzel pedig 23-án, szombaton ünnepli 70. születésnapját. A két rendező február 18-án együtt ünnepel Budapesten, az Örökmozgó Filmmúzeumban.
Szabó István 1938. február 18-án született Budapesten, a Színház- és Filmművészeti Főiskolán Máriássy Félix tanítványaként szerzett diplomát. Első játékfilmje az Álmodozások kora volt, ezt nemzedéki életrajzok (Apa, Szerelmesfilm, Tűzoltó utca 25.), majd a Budapesti mesék című allegorikus filmköltemény követte.

Bizalom (1979) című filmjét már Oscar-díjra jelölték, majd a Klaus Mann regényéből rendezett Mephistóval el is nyerte az eddigi egyetlen magyar játékfilmes Oscar-díjat (1982). A napfény íze című, 1999-ben készült filmje Európai Filmdíjat kapott, az alkotást 2000-ben az amerikai Nemzeti Kritikusok Szövetsége az év tíz legjobb filmje közé választotta. További jelentős filmjei közé tartozik a Redl ezredes, a Hanussen, a Találkozás Vénusszal, a Csodálatos Júlia és a Rokonok.

Szabó István az Európai Filmakadémia igazgatótanácsának, valamint számos hazai és nemzetközi filmművészeti intézménynek a tagja, a Széchenyi akadémia alapító tagja. Balázs Béla-díjjal 1967-ben, Kossuth-díjjal 1975-ben tüntették ki. 2002-ben Berlinben megkapta a Diamond Bucherer Award for Peace elnevezésű filmes békedíjat, 2004 végén az isztambuli Mozi és a történelem című filmfesztiválon, 2005-ben a 27. Moszkvai Filmfesztiválon is életműdíjat kapott.

Jirí Menzel 1938. február 23-án született Prágában. 1962-ben szerzett szülővárosában filmrendezői diplomát. Pályafutását két rövidfilmmel kezdte 1965-ben: a Bohumil Hrabal elbeszélései nyomán Baltazár úr halála címmel készült alkotása után egy krimiparódia, a Bűntény a leányiskolában következett.

Filmjeinek többségét irodalmi alkotások nyomán készítette. Hrabal-mű alapján rendezte az 1967-ben Oscar-díjjal jutalmazott Szigorúan ellenőrzött vonatok című filmet, valamint a Pacsirták cérnaszálon, a Sörgyári capriccio és a Hóvirágünnep című alkotásait. Vladislav Vancura-adaptáció a Szeszélyes nyár és a Vége a régi időknek. Szívesen állította szembe egymással a falusi és a városi életformát (Magány az erdőszélen, Az én kis falum). Jelentős filmjei közé tartozik az Ivan Csonkin közlegény élete és különleges kalandjai című szatíra is.

Jirí Menzel 2000 és 2003 között a prágai Na Vinohradech színház művészeti vezetője volt. 2004-ben Budapesten az Új Színházban, 2005-ben a József Attila Színházban rendezett egy-egy darabot. 2004-ben megkapta a Magyar Köztársasági Érdemrend Középkeresztje a Csillaggal kitüntetést a magyar kulturális életben betöltött szerepéért, magyarországi rendezései, vendégjátékai elismeréseként.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását