2024. április 29. - Péter

Juscsenko és Demszky találkozója

Demszky Gábor főpolgármester hivatalos meghívásra, négy napra Ukrajnába látogatott. December 4-én délelőtt szakmai programot szervezett számára a Kijevi Önkormányzat, majd délután fogadta őt Viktor Juscsenko államelnök.
2007. december 5. szerda 07:38 - Hírextra

A megbeszélésen részt vett még Bársony András, a Magyar Köztársaság Kijevbe akkreditált nagykövete, valamint Vaszil Durdinec, Ukrajna magyarországi nagykövete.

Az ukrán elnök és a főpolgármester három témát tárgyaltak. Ukrán részről felvetődött egy kulturális központként is működő Ukrán Ház létrehozása Budapesten, amelyhez Demszky Gábor felajánlotta a fővárosi önkormányzat közvetítését, megfelelő ingatlan felkutatására. A másik téma az 1848-as forradalom és szabadságharc emlékét is méltón hirdető Petőfi-szobor fölállítása Kijev egyik közterén. Idén nyáron Budapesten avatták fel Tarasz Sevcsenko, a legnagyobb ukrán költő szobrát. Ezt a gesztust viszonozza az ukrán fél Petőfi Sándor és a szabadságharc tiszteletére való szoborállítással.

Harmadik témaként fölmerült, hogy Kárpátalján példamutató, hogy a magyar kisebbség számára az óvodástól a felsőoktatásig biztosított az anyanyelv használata, a magyarul való kommunikáció teljes körű. Ugyanakkor a magyaroknak az ukrán nyelv ismeretének hiánya jelent problémát, így a magyar anyanyelvű fiatalok hátrányt szenvednek a munkaerőpiacon, illetve Kárpátaljától távolibb oktatási intézményekben. Az ukrán elnök megígérte, hogy a törvényhozás bevonásával és a megfelelő közigazgatási intézkedésekkel segítik ennek a hátránynak a leküzdését.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását