2020. augusztus 11. - Zsuzsanna, Tiborc

A vallásos zsidók közt nagyon terjed

Az izraeli kormány tovább szigorított Jeruzsálemben a kijárási korlátozásokon a koronavírus terjedésének fékezése érdekében - jelentette a katonai rádió vasárnap.
2020. április 12. vasárnap 10:45 - HírExtra

Jeruzsálem négy ultraortodox lakónegyedében szigorú kijárási tilalmat vezetnek be vasárnap déltől szerdáig, mert ezekben a városrészekben kiugróan magas a megbetegedések és a halálozások száma. A négy elkülönített városrészben élők csak létfontosságú munkahelyekre tartva, vagy orvosi célból hagyhatják el saját körzeteiket.
     
Jelenleg Jeruzsálem vezet Izraelben a koronavírus okozta megbetegedésekben, ott is elsősorban a különösen vallásos negyedek, ahol a legutóbbi időkig nem tartották be a maximálisan kétfős gyülekezési tilalmat, és továbbra is legalább tízes csoportokban, a zsidó hagyomány szerinti minjanban imádkoztak a férfiak.
    
Idén hatalmas tömeg helyett a gyülekezési korlátozások miatt csak tíz imádkozó férfi, köztük David Friedmannak, az Egyesült Államok izraeli nagykövetének jelenlétében tartják meg a hagyományos pészahi kohenita áldást a Siratófalnál. Ez az őszi sátoros ünnepen és tavasszal, pészahkor rendezett szertartás általában több tízezer látogatót szokott Jeruzsálem óvárosába vonzani. A Siratófalnál az utóbbi hetekben tíz férfi imádkozhat egymástól legalább kétméteres távolságban, naponta háromszor.
    
Izraelben jelenleg 10 878 fertőzöttet tartottak nyilván, százhuszonhárman vannak lélegeztetőgépen, és százhárman haltak bele a betegség szövődményeibe.
    
A kormányalakításra felkért Beni Ganz, a Kék-fehér párt elnöke kéthetes hosszabbítást kért Reuven Rivlin államelnöktől, mivel az eddig rendelkezésére állt huszonnyolc nap alatt nem sikerült megállapodásra jutnia Benjámin Netanjahuval, a Likud párt vezetőjével az új kormány megalakításáról. A katonai rádió értesülései szerint a múlt kedden már elkészített - és csak aláírásra váró - egyezménytől visszalépett a Likud párt, elsősorban beleszólást követelve a bírók kinevezésébe.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Ön szerint mit várhat a világ Donald Trump elnökségétől?
Trump maga az élő dögvész. Háborút, szegénységet, könnyeket...
Valószínűleg a történelem legmegosztóbb amerikai elnöke lesz, jó pár rossz húzással
Semmi különöset, bár nem szimpatikus.
Semmi különöset, bár szimpatikus.
Jónak tartom Trump kinevezését, a világ jó irányba halad.
Biff Tennen már van, de hol marad Marty Mcfly?
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását