2024. április 27. - Zita

Értelmi fogyatékossággal élőket tüntettek ki

A Fogyatékos Emberek Világnapja alkalmából dr. Lamperth Mónika miniszter kitüntetéseket adott át a szociális és munkaügyi tárca tegnapi ünnepségén Budapesten. A díjazottak között szerepel Harmati Sándor, és az ÉFOÉSZ Önérvényesítő Tagozata.
2007. december 5. szerda 18:05 - Hírextra

A Szövetség Önérvényesítő Tagozata értelmi fogyatékossággal élő fiatalokból álló csoport, akik a Szövetség speciális képzési programjának keretén belül sajátították el azokat az ismereteket, amelyekkel hatékonyan tudják képviselni maguk és társaik ügyeit különféle fórumokon. Az önérvényesítés nemzetközi képzési módszere az ÉFOÉSZ közvetítésével került Magyarországra és Szövetségünk jelenleg is folyamatosan szervezi képzési programjait.

Harmati Sándor, aki Down krómoszóma rendellenességgel született, sokat tett az értelmi fogyatékossággal élő emberek jogainak minél szélesebb körű érvényesítése érdekében. Hazai és nemzetközi fórumok rendszeres résztvevőjeként, előadójaként az érintettek magyarországi helyzetéről tart beszámolókat. Az Inclusion Europe Self Advocacy Platformájnak tagjaként társai felé közvetíti a jó gyakorlatokat.

Sándor és társai legutóbb a Fogyatékossággal Élő Személyek Parlamenti Napján arról kérdezték az országgyűlési képviselőket, hogy mit tesznek azért, hogy az értelmi fogyatékossággal élőket jobban elfogadja a társadalom és hogyan tudnak segíteni, hogy az ő esetükben is megvalósuljon a " Semmit Rólunk Nélkülünk " elv. Sándor többek között ezt mondta ……"nem csak kérünk…mi azt ajánljuk, hogy dolgozzunk együtt a képviselőkkel, mert mi magunk is tudunk dolgozunk azért, hogy jobban elfogadjanak bennünket. Tudunk tanulni, dolgozni, kis segítséggel beosztani a pénzt, szeretnénk önállóak lenni."

Az Értelmi Fogyatékossággal Élők és Segítőik Országos Szövetsége örömmel fogadta, hogy a "Fogyatékossággal Élők Parlamenti Napján" az országgyűlési képviselők, a Fogyatékossággal Élők Világnapján pedig a szociális tárca vezetői partnerként tekintettek az érintett emberekre, meghallgatták véleményüket, elismerték az eddig végzett munkájukat.

Szövetségünk abban érdekelt, hogy Magyarországon valamennyi értelmi fogyatékossággal élő ember ismerje meg jogait, tudjon és merjen teljes jogú állampolgárként résztvenni az ország életében.

Forrás: MTI-OS
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását