2023. január 30. - Martina, Gerda

Vegzálják a Momentumos fiatalokat

A politikai véleménynyilvánítás szabad, nem fognak minket ilyen eljárásokkal megfélemlíteni! - írja közleményében a Momentum annak kapcsán, hogy aktivistáikat vegzálja a hatalom.
2021. június 2. szerda 11:48 - HírExtra

A Momentum közleménye:

2020. augusztusában a Momentum ifjúsági tagozatának, a TizenX-nek több aktivistája egy jachparkolót festett a Külügyminisztérium elé, miután Szijjártó Pétert a Lady Mrd fedélzetén kapták lencsevégre. 

A fiatalok éltek az alapvető jogukkal, a politikai véleménynyilvánítás jogával, és lemosható festékkel hívták fel arra a figyelmet, hogy miközben az ország a járvány nehézségeivel küzködik, miközben az embereket a kormány megkérte, hogy maradjanak otthon, addig a fideszes politikusok luxusjachtokon napoznak az Adrián.

Az akció során az aktivistákat előállították, melynek eredményeképp egy kiskorú fiatal ellen gyámhivatali eljárást indítottak, a többieket a Pesti Központi Kerületi Bíróság figyelmeztette. A vád: szándékos rongálással elkövetett tulajdon elleni szabálysértés. A fiatalok ez ellen természetesen panasszal éltek, hiszen nem követtek el szándékos rongálást. Az elsőfokú meghallgatás nemrég lezajlott, melynek során a bíróság megalapozottnak találta a rongálás tényét annak ellenére, hogy a takarítás költsége mindössze brutto 4500 forint volt. 

Emellett a bíróság szerint az eljárás alatt nem sikerült feltárni „olyan körülményt, amely az eljárás alá vont személy cselekményének társadalomra veszélyességét kizárta volna”, illetve azt sem fogadta el a bíróság, hogy a fiatalok politikai véleményt fogalmaztak meg, mert „a kívülállók számára nem volt értelmezhető az eljárás alá vont személyek motivációja”. Az aktivisták az elsőfokú ítélet ellen fellebbeztek, az eljárás folytatódik másodfokon.

A Momentum kiáll minden tagja és aktivistája mellett és elfogadhatatlannak tartjuk, hogy fiatalokat egy betonra festett hajó miatt vegzáljanak és veszélyesnek tituláljanak. A politikai véleménynyilvánítás szabad, nem fognak minket ilyen eljárásokkal megfélemlíteni! 

Felmerül a kérdés: mit tesz a hatalom, ha nem jachtot, hanem ugróiskolát festünk a minisztériumok elé? Majd most megtudjuk, hiszen a Momentum aktivistái tegnap este több intézmény elé is festettek a betonra. A rendőrség az akció során több aktivistánkat igazoltatta, hamarosan kiderül, indul-e eljárás bárki ellen a földre festett gyermekjátékok miatt.

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását