2024. április 27. - Zita

A főváros nem áll a kormányzati negyed útjába

A Fővárosi Önkormányzat nem akadályozza a kormányzati negyed beruházását - mondta szerdán Ikvai-Szabó Imre főpolgármester-helyettes a Népszabadság szerdai számában megjelentekre reagálva.
2007. december 5. szerda 17:03 - Hírextra

"Semmi nem igaz abból, hogy a Fővárosi Önkormányzat akadályozná a kormányzati negyed beruházását" - reagált a Népszabadság szerdai számában megjelentekre Ikvai-Szabó Imre főpolgármester-helyettes. Az SZDSZ-es politikus elmondta: a projektet irányító Kincstári Vagyoni Igazgatóság, a főváros és a VI. kerület képviselői jövő hétfőn egyeztetnek legközelebb, s ha a vitás kérdésekben meg tudnak egyezni, megköthetik a településrendezési szerződést.

Ez szükséges ahhoz, hogy a Fővárosi Közgyűlés december 20-i ülésén jóvá tudja hagyni Terézváros már elfogadott Kerületi Szabályozási Tervét (KSZT) - a fővárosnak ebben egyetértési joga van -, amely szerint a főváros tulajdonában álló, és a kormányzati negyed építéséhez szükséges területet (a Ferdinánd híd lehajtóját) építési telekké minősítik. Az építési engedélyek a KSZT jóváhagyását követően kérelmezhetők, illetve adhatók ki.

Egyelőre többek közt abban nincs egyetértés, hogy a Podmaniczky utcában építsenek-e villamospályát, vagy a troliközlekedést fejlesszék tovább, illetve elbontsák-e vagy sem a Ferdinánd hidat. Ikvai-Szabó Imre hozzátette: abban mindhárom fél egyetért, hogy a Bajcsy-Zsilinszky úton vissza kell állítani a villamosközlekedést.

A Népszabadság szerdai számában azt írta: a kormányzati negyed nem épülhet meg a győztes építészeti tervek alapján, az épületnek helyet adó egyik telek ugyanis nem az állam, hanem a főváros tulajdonában van.

Láng Balázs, a kormányzati negyed projekt kommunikációs vezetője korábban az MTI-nek a napilap cikkére reagálva elmondta: a kormányzati negyed építésére kijelölt, állami tulajdonban lévő terület tőszomszédságában mindig is ott volt egy fővárosi telek. Ennek a létezése nem új a kormányzati negyed projekt irányítói számára. Az épületegyüttes elhelyezését a tervezők a megbízott főépítésszel egyeztették, így ha néhány méter rákerült a főváros telkére, akkor a főváros vagy felszabadítja az érintett területet, vagy újra kell tájolni az épületet, amely - kompromisszumok nélkül - elfér az állami területen.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását