2024. április 28. - Valéria

Meghallgatják Szilvásyt és Laborcot

Szilvásy Péter jelenleg is az Egymásért Egy-Másért Alapítvány munkatársa. Erről maga az érintett, a polgári nemzetbiztonsági szolgálatokat irányító tárca nélküli miniszter öccse beszélt kedden Budapesten, az alapítvány működésének nemzetbiztonsági kockáza
2007. december 4. kedd 15:01 - Hírextra

Mint Szilvásy Péter elmondta, 2007. januárjában kereste meg őt az alapítvány, mert az úgynevezett Dobó-kutatásukhoz kerestek grafológust. Ezt követően ő vetette fel, hogy a tevékenységet bővítsék ki és a tehetséges gyermekek felkutatására is terjesszék ki. Utóbbival kapcsolatban kifejtette: belekezdtek a programba, ám ez az alapítvány körül kialakult ügy miatt leállt és folytatásáról majd januárban döntenek.

Kérdésre válaszolva Szilvásy Péter kitért arra, hogy rákérdezett az alapítványnál, a testvérei miatt keresték-e meg őt, de nemleges választ kapott. Hangsúlyozta: ezt követően már nem foglalkozott azzal, ki ajánlotta őt grafológusként. Hozzáfűzte: az alapítvány megkereste őt, örömmel fogadta és ezt ő megtiszteltetésnek tartja.

Arra a kérdésre, volt-e tudomása arról, hogy az alapítvány részéről megkeresték volna testvéreit, Szilvásy Péter azt mondta, csak később tudta meg, hogy öccsét, Szilvásy Istvánt, az Állami Egészségügyi Központ jelenlegi főigazgatóját juttatásban részesítették.

Szilvásy Péter - aki a meghallgatása során folyamatosan fotózta az újságírókat és a bizottság őt kérdező tagjait - az ülés elején egy, a bizottság témájához nem tartozó, az abortusszal kapcsolatos diasorozatot vetített le a bizottsági tagoknak. Az ülés végén azt mondta: gyerekek kérték meg rá, hogy mondja meg a politikusoknak: "tele van a hócipőjük" azzal, hogy az ország politikai harcszíntérré vált. Erre reagálva Demeter Ervin, a vizsgálóbizottság fideszes elnöke azt válaszolta, hogy Szilvásy Péter kivételes helyzetben van, mert ezt egy vasárnapi ebédnél a testvérének is elmondhatja.

A bizottságban ezt követően parázs vita alakult ki ellenzéki és kormánypárti képviselők között, hogy az ülést nyílt vagy zárt ülés keretében folytassák Laborc Sándor, a Nemzetbiztonsági Hivatal megbízott főigazgatójának meghallgatásával. Míg az ellenzéki képviselők a zárt, a kormánypárti képviselők a nyílt ülés mellett érveltek.

Laborc Sándor meghallgatását végül nyílt ülés keretében kezdték meg. A megbízott főigazgató arról beszélt, hogy a vizsgált alapítvánnyal kapcsolatos információkról akkor szerzett tudomást, amikor műveleti helyettesnek nevezték ki. Ezért múlt héten felmentette titoktartási kötelezettsége alól a részinformációkat ismerő Galambos Lajos korábbi főigazgatót és Gyarmati Györgyöt, az NBH korábbi megbízott főosztályvezetőjét, az alapítvány volt kuratóriumi tagját, hogy válaszaikat osszák meg a bizottsággal. Gyarmati Györgyöt és Galambos Lajost zárt ülésen múlt héten hallgatta meg a bizottság.

Laborc Sándor kitért arra is, hogy az ügyben a hivatalnál keletkezett iratokat összegyűjtette és azt a bizottság rendelkezésére bocsátja. Kérdésekre válaszolva szólt arról is, hogy Földesi-Szabó Lászlóval, az alapítvány kuratóriumi elnökével, illetve Jakubinyi Róberttel, az alapítvány alapítójával, valamint magával az alapítvánnyal nincs kapcsolata a hivatalnak, és neki magának nem volt.
Demeter Ervin szerint Laborc János nem válaszolt a kérdéseire, miután a megbízott főigazgató többször hivatkozott arra, hogy neki nincsenek részinformációi, adott kérdésekben Galambos Lajost, illetőleg Gyarmati Györgyöt érdemes megkérdeznie a bizottságnak. A vizsgálóbizottság elnöke úgy fogalmazott, ezzel igazolta alkalmatlanságát a főigazgatói kinevezéshez.

A bizottság ülése Szilvásy György tárca nélküli miniszter nyilvános meghallgatásával folytatódik.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását