2024. április 23. - Béla

Elkelt a király kocsija

Elárverezték VIII. Edward brit uralkodó egyedi gyártmányú Buickját a Bonhams aukciósház hétfő esti árverésén, amelyen rekordáron kelt el a világ legrégebbi, 1904-es Rolls-Royce-a.
2007. december 4. kedd 18:44 - Hírextra

A király 1934-es Buickja több mint 90 ezer fontért (31,8 millió forint) kelt el, míg a legrégebbi Rolls-Royce több mint 3,5 millió fontot (1,2 milliárd forint) ért meg a brit vevőnek. A Buickot az eredeti forgalmi engedéllyel árverezték el, amelyben tulajdonosként
még "Őfelsége, a Király" van feltüntetve - közölte kedden az aukciós ház.

VIII. Edward még walesi hercegként 1935 nyarán rendelt egy amerikai Buickot, hozzá többféle fényűző extrával és egy kék lámpával az elején, amely azt volt hivatva jelezni, hogy a király az autóban ül.
Az autó 1936 februárjában érkezett meg, akkor, amikor apja, V. György király elhunyt, így Edward örökölte a trónt.

Házassági tervei miatt azonban halasztódott a koronázás, s a választott asszony két válása miatt alkotmányos válság tört ki. Edward megpróbálta rávenni családját, hogy járuljanak hozzá a Wallis (Warfield) Simpsonnal tervezett házassághoz. A beleegyezést azonban sem a dinasztiától, sem az anglikán egyháztól (amelynek ő volt a feje) nem kapta meg, ráadásul a brit politikusok is ellenezték szándékát.

A külföldi sajtó tele volt szenzációhajhász cikkekkel, a brit lapok azonban tapintatosan hallgattak az ügyről. Stanley Baldwin miniszterelnök kifejtette a királynak: a monarchia becsületét sérti, ha egy elvált asszonnyal tart fenn kapcsolatot.

Edward népszerűségét csökkentette az is, hogy ellenezte a hitleri Németországgal való szembefordulást. Végül a király december 10-én mondott le, elhatározását a Downing Street 10-ben közölte a miniszterelnökkel, ahová a Buickjával ment. Másnap rádióbeszédet intézett a lakossághoz: "Lehetetlen magamra vennem a felelősség súlyos terhét, s úgy teljesítenem uralkodói kötelességeimet, ahogy szeretném, ha nem áll mellettem az az asszony, akit szeretek."
Edward még aznap éjjel Európába utazott a Buickkal, amely még évekig a birtokában volt.

Simpsonnéval Franciaországban házasodtak össze 1937. június 3-án, anglikán rítus szerint. Edward utóda öccse lett, aki VI. György néven lépett a trónra, s bátyjának és feleségének a windsori herceg, illetőleg hercegné címet adta. Feleségétől azonban megtagadták a "királyi fenség" címet, ami mélyen sértette Edwardot.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását