2024. március 29. - Auguszta

Benest elrabolták

Az 1948. februári csehszlovákiai kommunista hatalomátvételt követően a francia katonai kémelhárítás szó szerint el akarta rabolni Csehszlovákiából a köztársasági elnöki székéből elmozdított Edvard Benešt. Ezzel a meglepő állítással rukkolt elő a Lidové No
2007. december 4. kedd 06:36 - Hírextra
A prágai napilapnak nyilatkozó Radomír Luža (( radomír luzsa)) egykori partizán azt állítja, hogy ő kezdeményezte a franciákkal és Nyugat-Európában élő cseh emigráns politikusokkal együtt a volt államfő és neje kimenekítését egy kis repülőgépen. Azt szerették volna, ha Beneš Nyugat-Európában élére áll a csehszlovákiai polgári demokrata pártok emigráns vezetőinek, hogy a kommunista hatalom ellen dolgozzanak.

Tervükről végül letettek, mert a hatalomból kibukott politikus abban az időben már nagy beteg volt - fél évvel a kommunisták uralomra jutása után, 1948 őszén meg is halt.

Az új történelmi mozzanat kapcsán a Lidové Noviny Beneš politikai pályafutását is értékeli. Beneš a prágai konzervatív lap szerint az utóbbi időben a csehek körében sem egyértelműen pozitív személyiség, a történészek zöme szerint a Csehszlovákia 1938-as felbomlása és az 1948-as fordulat közti időszakban sok politikai hibát követett el, például azt, hogy Csehszlovákia Kommunista Pártját hozzásegítette a hatalomhoz.

A téma érdekli a cseheket, amit jól jelez, hogy a Lidové Noviny online változatának ez a legolvasottabb cikke.

Beneš 1918-tól 1935-ig csehszlovák külügyminiszter, 1935-1938 közt államfő volt. A második világháború idején ő vezette a nyugati csehszlovák politikai emigrációt, majd a háború utáni Csehszlovákiában ismét köztársasági elnök lett. A magyarság körében leginkább talán a szlovákiai németeket és magyarokat jogaiktól és vagyonuktól megfosztó, második világháború utáni elnöki rendeletiről vált hírhedtté.
Forrás: fh
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását