2024. április 26. - Ervin

Kapható a forradalmian új HIV-tabletta

Egy új európai uniós rendelkezés értelmében keddtől lehet az Unió területén árulni azt a HIV-kezelésére alkalmas tablettát, amelyből elég mindössze napi egy darabot bevenni. A gyógyszer először Németországban, Ausztriában és Nagy-Britanniában jelenik meg
2007. december 18. kedd 16:27 - Hírextra
Az Atriplát szakértők forradalmi újításnak tartják az immunhiányos tünetegyüttes, azaz a HIV kezelésében. Azok, akiknek korábbi fejlesztésű gyógyszereket írtak fel, 10 évvel ezelőtt akár napi 30 tablettát is kénytelenek voltak bevenni. Az új patikaszer a három eddig létező gyógyszert, az efavirenzet, a tenofovirt és az emtricitabinét kombinálja, amelyek három konkurens gyógyszercég termékei. A Gilead Sciences, a Bristol Myers-Squibb és a Merck Sharp and Dohme szóvivői elmondták, nem volt egyszerű folyamat az új medicína összeállítása.

Az EU döntését követően az Atriplát a szigetországban is árusítani kezdik, de a társadalombiztosítás helyi igazgatóságán múlik, támogatja-e a tabletta felírását. Az új gyógyszer nem csökkenti a fertőzés átadásának veszélyét, bár brit orvosok szerint gyakorlatilag normalizálja a HIV-vel fertőzött páciens állapotát.

A Merck cég a készítmény afrikai terjesztését tervezi, csökkentett áron. Mint Lisa Power, a Terrence Higgins HIV ellenes brit alapítvány vezetője elmondta, az egy tablettában bevehető gyógyszerkombináció óriási lépés a HIV-fertőzöttek életének normalizálásában.

Az Egyesült Államokban az első, egy tablettában bevehető felnőttek HIV-kezelésére alkalmas gyógyszert júliusban dobták piacra, és a harmadik negyedévben több mint 240 millió dollár értékben adtak el belőle.
Forrás: FH
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását