2024. március 28. - Gedeon, Johanna
Robottechnológia, megújuló energiaforrások és elektromos járművek – ezek a meghatározó trendek a netezők szerint.
2018. február 26. hétfő 10:12 - HírExtra
 
A technológia fejlődése töretlenül halad előre, megkönnyítve az emberek hétköznapjait. De vajon milyen változásokat okoz ez az életünkben? A netezők 82%-át foglalkoztatják ilyen és ehhez hasonló kérdések már most. A válaszadók az elkövetkezendő 30 évben főként az embert helyettesítő gépek, a megújuló energiaforrások, és az elektromos járművek használatának elterjedésére számítanak, míg teleportálásra vagy időutazásra többségük szerint még 100 év múlva sem leszünk képesek – derül ki az eNET – Telekom „Jelentés az internetgazdaságról” friss kutatásából, amely a netezők digitális trendekkel kapcsolatos elképzeléseit vizsgálta.

Mit várnak a netezők?

Az eNET 2017 júliusában végzett online kutatása alapján a felnőtt magyar internetezőket nemcsak a most érzékelhető digitális lehetőségek, de a jövő sem hagyja hidegen: 82%-uk szokott gondolkodni azon, hogy vajon milyen változások várhatóak.

A netezők szerint a következő 30 évben életünkben az egyik legfontosabb változást a robottechnológia fejlődése okozza majd. Véleményük szerint a robotok több területen is átveszik majd az emberek helyét, illetve bővülni fog az otthonról végezhető munkák száma is. Bár a munka elgépiesedésével szakmák szűnhetnek meg, – veszélyeztetve ezzel az érintettek megélhetését –, ezzel együtt fejlődési lehetőséget (is) látnak ebben, hiszen egyúttal új szakmák is kialakulnak majd, ami „folyamatos önfejlesztést igényel tőlünk, hogy meg tudjunk felelni az elvárásoknak”.

A válaszadók arra számítanak, hogy bár „gépiesedik az életünk”, ezért egyre inkább ellustulunk, ugyanakkor a robotok „sok mechanikus tevékenység alól felszabadítják az embert”, így több lesz a szabadidőnk. Az egyre nagyobb fokú automatizálás kapcsán foglalkoztatja őket, hogy ennek következtében a személyes emberi kapcsolatok háttérbe szorulnak-e.

A netezők tartanak tőle, hogy a klímaváltozás nagyon sok problémát fog okozni, főleg „a Föld vízkészlete fog megcsappanni” és a szélsőséges időjárás is egyre gyakoribb lesz. Emiatt különösen fontosnak tartják, hogy „előtérbe kerüljenek a fenntartható, megújuló energiaforrások” és ezek használatát a mindennapokba is beépítsük. A környezetvédelemmel, fenntarthatósággal összefüggésben a netezők az elektromos járművek használatának elterjedésével számolnak, melyek szerintük gyakrabban fordulnak majd elő az utakon, mint hagyományos társaik, és melyek „talán már nem is a földön, hanem a levegőben fognak közlekedni”.

Magyarországon a következő 3 évtizedben a legjelentősebb változásokra a kapcsolattartás, kommunikáció (50%); a közlekedés és a járművek (43%); illetve a tanulás, oktatás (38%) terén számítanak a netezők.

Semmi sem elképzelhetetlen

A válaszadók többsége szerint a kutatás során ismertetett lehetőségek közül szinte mindegyik – ha nem is 30 éven belül, de – el fog terjedni hazánkban (is). A legvalószínűbbnek azt tartják, hogy otthonunkban minden eszközt hangvezérléssel irányíthatunk majd (92%); illetve hogy a megújuló energiaforrások teljesen felváltják a hagyományos energiahordozókat (91%).

A netezőket a távoli jövővel kapcsolatban, az akár sci-fi filmbe illő ötletek sem lepik meg. Nemcsak azt tartják elképzelhetőnek, hogy idővel hologramokon keresztül fogunk kommunikálni (86%); de azt is, hogy robotok fognak dolgozni helyettünk (84%); repülő autókkal fogunk közlekedni (78%); illetve hogy klónozni tudjuk majd házi kedvenceinket, így tetszés szerint bármennyiszer „újraéleszthetőek” lesznek (76%).

A válaszadók a legkevésbé azt tartják valószínűnek, hogy teleportálással tudunk majd közlekedni a bolygón a kiépített kapuk között; valamint hogy képesek leszünk az időutazásra, de még ezekről is 47, illetve 38%-uk gondolja, hogy egyszer meg fognak valósulni.

Amikor a fikció valósággá válik…

A következő évtizedekben a technológia fejlődésével számos olyan lehetőség válhat valóra, amiket eddig csak a mozivásznon láthattunk. A netezők szerint mindez jelentős változásokat eredményez, amelyek már most elkezdődtek, legyen szó akár munkáról, közlekedésről, vagy általában a hétköznapjainkról. Bár a technológia vívmányai kényelmesebbé teszik életünket, a válaszadók szerint fontos azt is szem előtt tartanunk, hogy a gyorsan fejlődő, digitalizált világban se szoruljanak háttérbe a személyes emberi kapcsolataink; illetve hogy a fejlődés fenntartásához a Föld forrásaival is körültekintőbben gazdálkodjunk.
Forrás: eNET
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását