2024. május 13. - Szervác, Imola

A szegényeket rosszabbul kezelik

A fekete, vagy láthatóan szegény amerikaiakat nem kezelik a kórházban olyan korszerűen, mint a jómódú fehéreket - állapította meg egy most közölt vizsgálat az American Heart Journal című szaklapban.
2007. december 4. kedd 13:47 - Hírextra

Scott Casale és munkatársai azért foglalkoztak ezzel a kérdéssel, mert már korábbi tanulmányok is azt bizonyították, hogy az afroamerikai, vagy az alsóbb társadalmi-gazdasági réteghez tartozó állampolgárok ritkábban kerülnek szívkatéteres vizsgálatra vagy koszorúérműtétre, mint a módosabb, fehérbőrű betegek. A Duke University munkacsoportja most 16.985 beteg adatait értékelte, akiket heveny szívinfarktus miatt vittek kórházba.

A kutatók azt vizsgálták, hogy a koszorúér-őrzőszobába kerülő szívbetegeken milyen arányban végeztek koszorúér-tágítást bőrszínüktől vagy az anyagi helyzetüktől függően, illetve milyen kísérőbetegségben szenvedtek.

A nők, a cukorbetegek, a magas vérnyomásosak, a vesebetegek, vagy olyanok, akiknek a kórtörténetében már szerepelt szív- és érrendszeri katasztrófa ritkábban részesültek a drága koszorúér-tágító beavatkozásban. Ezt tapasztalták a fehérbőrű betegek és színesbőrű amerikaiak összehasonlításakor is.

Ha a betegek jövedelmi körülményeit is rétegezték, az ötödik, legalsó szinten elhelyezkedő polgárokon is ritkábban végeztek olyan gyógyító beavatkozást, amely akkor és ott egyébként indokolt lett volna. Még volt néhány szempont, amely a kórházi döntéseket a beteg szempontjából kedvezőtlenül befolyásolta: a profitorientált magánkórház vagy a magánbiztosítás hiánya.
Heveny infarktus esetén, amikor azonnal megtágították, kinyitották a szűkült vagy elzáródott koszorúereket, a kórházi halálozás csaknem harmadával volt alacsonyabb, mint akkor, ha a beteget nem a jelenleg legkorszerűbb kezelésben részesítették.

A Casale és munkatársai által a nagy tekintélyű szaklapban publikált vizsgálat azt bizonyítja, hogy a rossz ellátás a népességnek azt a részét érinti, amelyet egészségügyileg már hagyományosan is rosszabbul láttak el. Az Egyesült Államokban jelenleg 47 millióan élnek mindenféle egészségügyi biztosításban nélkül, és ezek száma az utóbbi években folyamatosan növekszik.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását