2024. május 5. - Györgyi

Mielőbbi európai uniós közigazgatást Koszovóban

Mielőbbi európai uniós közigazgatást sürgetett Koszovóban Erhard Busek, az EU délkelet-európai stabilitási egyezményének koordinátora.
2007. április 2. hétfő 19:43 - Hírextra
A liberális Der Tagesspiegel című lapban hétfőn megjelent nyilatkozatában a Szerbiához tartozó tartomány függetlenségét régóta sürgető, tekintélyes osztrák konzervatív politikus annak a nézetnek adott hangot, hogy az unió felelősségvállalásának nincs alternatívája. Busek figyelmeztetett arra, hogy mindehhez az uniónak létre kell hoznia a szükséges kapacitásokat.

A polgári és a katonai jelenlét önmagában nem elegendő, elengedhetetlen a közigazgatási képességek erősítése - fogalmazott az unió Balkán-koordinátora, utalva arra, hogy ezen a téren az EU-nak nincs megfelelő tapasztalata.

Elismerte, hogy maga az EU sem teljesen egységes annak a tervezetnek a támogatásában, amelyet az ENSZ-különmegbízottja, Martti Ahtisaari terjesztett elő a tartomány jogállására. Ennek kapcsán az osztrák politikus a tagállamokat egységes álláspont kialakítására és arra szólította fel, hogy támogassák a tervet az ENSZ Biztonsági Tanácsának küszöbön álló vitájában.

Értesülések szerint az EU-külügyminiszterek hétvégi brémai találkozóján néhány ország - elsősorban Szlovákia és Spanyolország - aggodalmának adott hangot amiatt, hogy egy független Koszovó megteremtése felerősítheti az országaikban élő kisebbségek autonómiatörekvéseit. Busek nem ért egyet ezekkel a félelmekkel. Busek szerint minél nagyobb késedelmet szenved egy hiteles státushatározat, annál nehezebb lesz megoldást találni a válságra.

A vitatott Ahtisaari-terv Koszovó számára függetlenséget és uniós közigazgatást irányoz elő. Hétfőn Berlinben bejelentették, hogy a Bundeswehr 500 fővel, 2900-ra növelte a Koszovóban állomásozó német katonai kontingens létszámát. Franz Josef Jung védelmi miniszter lépést a státustárgyalások kapcsán várható zavargásokkal indokolta.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását