2024. május 8. - Mihály

Izlandon lesz az első metanolüzem

Egy éven belül Izlandon kezdi meg működését a most épülő első európai metanolüzem, amely a gejzírek szén-dioxid-tartalmának átalakításán alapul - mondta Oláh György, Nobel-díjas kémikus a Magyar Tudományos Akadémián csütörtök délután tartott előadásán.
2008. május 29. csütörtök 19:07 - Hírextra
Oláh Györgynek és munkatársainak több évtizedes kutatómunkája válik gyakorlattá az úgynevezett "metanolgazdaság" egyre terjedő alkalmazásával. Több millió gépkocsit hajt már ma is a Távol-Keleten metanol- vagy dimetil-éter-alapú dízel üzemanyag - mondta az MTI-nek a Nobel-díjas tudós.

A metanol (metil-alkohol) az alkoholos italokból jól ismert etilalkohol egy szénatomot tartalmazó rokona, korábban fatörmelék lepárlásával állították elő, ezért faszesz néven régóta ismert.
A 81 éves Oláh György, aki a Budapesti Műszaki Egyetemen szerveskémikusként végzett és kutatott, majd 1956 végén távozott az országból, egész szakmai életét három egyszerű, egyetlen szénatomot tartalmazó alapvegyület tanulmányozásával - a szén-dioxid, a metán és a metanol - töltötte. Ezek képlete került fel a magyarul nemrégiben megjelent könyvének borítójára is.

Világunk a négy vegyértékű szénen alapul, bár öt, hat, hét "szomszédot" is hozzá lehet kötni. Ezek az úgynevezett karbokationok, amelyek kutatásának területén elért eredményéért 1994-ben kapott Nobel-díjat a magyar származású tudós, aki szerint a kőolaj és a földgáz után a szén-
dioxidból előállítható metanolra alapulhat a jövő gazdasága.

A Föld lakossága meghaladja a 6,5 milliárdot, az energiafogyasztás egyre növekszik, amit ma még zömében a szén, kőolaj és földgáz elégetésével, oxidációjával elégítünk ki. A sok százmillió év alatt keletkezett fosszilis energiahordozók gyorsan fogynak, ráadásul eloszlásuk távolról sem egyenletes. Oláh György munkacsoportjának szabadalma kizárólag levegőből kiindulva, annak szén-dioxid- és víztartalmát felhasználva állítja elő a metanolt, amely tökéletesen alkalmas az említett energiahordozók kiváltására.

A metanol azontúl, hogy tárolja az energiát, üzemanyagként is kiváló, és mesterséges szénhidrogének kiindulási anyagául szolgálhat. A metanolból egyetlen kémiai lépéssel dimetil-éter állítható elő, amely közvetlenül dízelüzemanyagként használható.

A kínai kormány másfél éve határozott arról, hogy az országban az alternatív üzemanyag a metanol lesz. Száz nagy metanolüzem felépítéséről döntöttek, ebből néhány már működik, több pedig építés alatt áll - mondta Oláh György. Egy-egy gyár évente kétmillió tonna metanol előállítására képes. Kínában főként szénből kiinduló technológiát alkalmaznak, mert ebben a nyersanyagban gazdag az 1,4 milliárd lakosú, gyorsan motorizálódó ország.

Japánban és Dél-Koreában több dimetil-étert gyártó üzem működik már, a terméket gépjárművek dízel hajtóanyagaként és ipari alapanyagként használják fel.

Mindazok, akik lemaradtak a Nobel-díjas kémikus előadásáról - amelyet az interneten élőben is nyomon lehetett követni csütörtökön - pár nap múlva megtekinthetik az MTA honlapjának videoarchívumában.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását