2024. április 20. - Tivadar

Törpe lovat a karácsonyfa alá?

Az állatkertben, de a lovardákban is nagyon népszerűek a pónik. A gyerekek kedvencei az apró növésű lovacskák. Méretük, szelídségük és könnyű kezelhetőségük a lovagolni tanuló gyerekek ideális partnereivé teszi őket. Azoknak a gyermekes családoknak, amely
2007. december 3. hétfő 09:45 - Hírextra

A pónik és kislovak maximális marmagassága 147 centiméter, az ennél alacsonyabbakat is két csoportra,137 centiméterig kislovakra, ez alatt pónikra osztják fel a szakemberek.

A shetland pónit vagy "shetty"-t gyakran az összes pónival azonosítják. A nem szakemberek szempontjából joggal, hiszen ő is kicsi, szemtelen, falánk és akaratos, ám mérete ellenére nem csak "játékszernek" alkalmas, hanem nagyon sokoldalú is. Érdemes közelebbről is megismerkedni a fajtával.

A shetland póni a skót felvidékről származik. A középkorban "shelttie"-nek becézték őket. A skót nyelvben ez a név "kis állatot" is jelent. (A kutyafajták között a skótjuhász mini változatát nevezik még "shelti"-nek, de annak a nevét csak egy "t"-vel és "e" nélkül írják). Valódi törpe, ami azt jelenti, hogy ugyanúgy néz ki, mint egy "igazi" ló, csak minden arányosan kisebb rajta. Marmagassága nem éri el az 1 métert. Aprócska termetének oka a szigetek zord életfeltételeiben keresendő, amelyek nem engedték volna meg a nagyobb testet, csak a kicsi, rendkívül apró egyedek éltek meg. Az elképesztően sanyarú életkörülmények tették a shetland pónit ilyen szívóssá és kitartóvá.

Annakidején bányalóként kezdték alkalmazni a szén- és ónbányákban - miután megszüntették a gyermekmunkát. Csak kevés póninak volt olyan szerencséje, hogy gyerekekhez adták el lovaglótársnak. A legtöbbjüknek a föld alatt kellett dolgoznia, és ott is élnie. Bár a bányászok szeretettel gondozták őket, gyakran életük végéig nem látták viszont a napfényt. Még 1931-ben is 16 ezer póni dolgozott a bányákban!

A shetland póni későn érő, négyéves korára nő fel, és csak 8-9 éves korában számít teljesen felnőttnek. Hosszú életű, a 30-40 éves egyed sem számít ritkaságnak. A tigristarkán kívül minden szín megengedett. Súlya 160 és 220 kiló között van. Mivel eredeti élőhelyén rosszak a legelőviszonyok, ezért hajlamos az állandó evésre, és így az elhízásra is, aminek patairhagyulladás lehet a következménye. Igen ellenálló, de tartása megköveteli a megfelelő ellátást, és legalább egy nyitott istállót. A shettyt egyedül sem szabad tartani, legalább kettesben kell lenniük. Bár méreténél fogva a gyerekek játékszerévé válik, ne felejtsük el, hogy élő állatról van szó, ezért ennek megfelelően kell róla gondoskodni! Mivel nagyon jóindulatú, tanulékony, figyelmes, alkalmazkodó és könnyen kiképezhető, nem kell tőle gyermekeinket félteni. Kezdő gyerekek lovagoltatására kiválóan alkalmas, sokszor pedig kis kocsiba fogják be, amire a lurkók is felülhetnek, és így lehet egy kis körutazást tenni.

Méretéhez viszonyítva a shetland póni a világ legerősebb lova. Gond nélkül visz 100 kilós testet a hátán hosszabb ideig is, ezért előszeretettel használják teherhordóként, de díjlovagló versenyeken, díjugratásban, fogatban, sőt rókavadászaton is megállja a helyét. Csak akkor harap, ha szakszerűtlenül bánnak vele, ezért gyerekeket felügyelet nélkül ne hagyjuk vele.

Ám a kistermetű shettynek még mini változata is van. A mini póni marmagassága 87 centiméternél is kisebb. Gyermekeknek szánt fogat elé szokták őket befogni, de ahhoz már túl kicsi, hogy lovagolni lehessen rajta. Ugyanolyan igényei vannak a tartás és a gondozás tekintetében, mint más lovaknak. A táplálásukhoz jó érzékre van szükség, mert gyakran éppen ezeket a törpe lovacskákat etetik halálra, puszta szeretetből. Ugyanolyan házi kedvenccé válik, mint például egy kutya. Mivel ennek a kis állatnak a gondozását már egy gyerekre is rá lehet bízni (természetesen felügyelet mellett), így a gyerkőcök szívesen, és könnyen megtanulják az állattartás, az állatgondozás és az állatszeretet, a felelősségvállalás, és a törődés fortélyait.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását