2024. május 21. - Konstantin

Tabutémák Ausztriában

Az osztrákoknak csaknem a fele úgy véli, szabadon beszélhet bármiről, amiről csak akar, nem esik bántódása, egyharmaduk azonban csak fenntartásokkal ért egyet ezzel a megállapítással. Az Imas közvélemény-kutató intézet hétfőn ismertetett felmérését.
2007. november 19. hétfő 12:20 - Hírextra
Az Imas közvélemény-kutató intézet hétfőn ismertetett felmérése szerint az osztrákok 47 százaléka nem fél kimondani azt, amit gondol. Tizennégy százalékuk ellenben jobbnak tartja, ha visszafogja magát, mert esetleg hátrányok érhetik, ha túl őszinte. Húsz százalékuk pedig úgy gondolja: a témától függ, hogy kiöntheti-e a szívét. (Tizenkilenc százalék nem tudott egyértelmű választ adni a véleményszabadság helyzetét firtató kérdésre).)

A fenntartással élőket megkérdezték, melyek azok a témák, amelyekről úgy vélik, hogy nem lehet nyíltan beszélni róluk, vagy ha igen, abból problémák származhatnak. Az első helyen a külföldiekkel (bevándorlókkal) kapcsolatos vitákat említették, majd a politikusok megnyilvánulásait, a nemzetiszocializmust (nácizmust), a zsidókat és a velük történteket, a munkaadókkal szemben megfogalmazott véleményeket, a szexuális orientáltságot. A felmérés érdekességként említi, hogy a populista és idegenellenes politikai alapon álló szabadságpárt (FPÖ) híveinek 15 százaléka gondolja úgy, hogy szerencsésebb, ha valaki hallgat a pénzügyi problémáiról.

Egyébként mind az FPÖ-táborban, mind a másik, hasonló irányvonalú ellenzéki párt, a Szövetség Ausztria Jövőjéért (BZÖ) követőinek körében 36 százalék azok aránya, akik azt mondják, bajuk származhat abból, ha nyíltan beszélnek a náci időszakról. A többi pártnál ez az arány alig éri el a négy százalékot.

Arra a kérdésre, vajon milyen kijelentések esetén számítanának bírálatra vagy ellenvéleményre, a választ adók főképp három megnyilvánulást említettek (29-31 százalékos megoszlásban): ha valaki a bevándorlás könnyítése mellett száll síkra; cigánynak nevez egy romát; négernek egy fekete-afrikait.

Ugyanilyen képet tükrözött, amikor egy listáról kellett kiválasztani azokat a véleményeket, amelyeket maguk a megkérdezettek is elfogadhatatlannak tartanak. Elutasítják, ha valaki arról beszél, hogy a nácik által elkövetett bűnök el vannak túlozva (17 százalék); ha szidalmazza a zsidókat (15), cigánynak nevezi a romákat és négernek a fekete-afrikaiakat (13); ha mecsetek építését szorgalmazza (11) vagy támogatja a bevándorlási kvóta növelését (11).
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását