2024. március 28. - Gedeon, Johanna

Az Európai Iskolától a kortársakig

Hundertwassertől Kassák Lajosig, Patkó Károlytól Nádler Istvánig, magyar és európai merítésből, a korai avantgárdtól az újszenzibilitásig, 60 ezer forinttól 18 millióig, igen széles a skála az Erdész és fiai első, december 9-i aukcióján.
2007. december 3. hétfő 09:49 - Hírextra

A 168 tétel festményeket, grafikákat, szobrokat és néhány fotót is tartalmaz. A művészeket a 20. század modern klasszikusai, az európai iskola képviselői és kortársak közül válogatták.
Legtöbbet, 18 millió forintot egy védett Patkó Károly olajképért remélnek.

A Pataknál című jelenet rímel a Mosónőkre, a Nemzeti Galériában őrzött mozgalmas kompozícióra. A virtuóz képszerkesztés, a színek dekorativitása illusztrálja a Cézanne-tól induló és a modern áramlatok találkozását.

A konstruktív tendenciák iránt elkötelezett párizsi Denis René galériás a hatvanas években járt Magyarországon, s akkor "újra felfedezte" Kassák Lajost. A művész konstruktív Des ocres-rouges című kompozícióját ő mutatta be, az 1963-as párizsi Kassák retrospektív kiállításon. A képet 10 millió forintról indítják.

Ugyanennyire áraztak egy 1921-es Mattis-Teutsch János kompozíciót, amelynek párdarabja az Új Művészek Könyve című kiadványban szerepelt. Ezt a Bécsben, 1922-ben kiadott kötetet Moholy-Nagy László és Kassák Lajos állította össze. S a korszakot meghatározó művészek és törekvések részletezve vannak benne.

Batthyány Gyula elegáns, egész alakos szecessziós női portréja 7,5 milliót kóstál. Egész sor Kádár Béla, Scheiber Hugó olajkép és tempera, akvarell közül lehet válogatni, néhány százezer és 5 millió forint közötti sávból. Anna Margitot egy 1934-es virágcsendélet, (1,6 millió forint) és egy 1974-es olajkép a Bábu sorozatból képviseli (2,5 millió forint). Továbbá három litográfia a Szentendrei Műhely Galéria által kiadott, száz példányos mappából (egyenként 20 ezer forint).

Vajda Lajos montázsa 5 millió forintról indul, Korniss Dezső konstruktív önarcképéért 5,5 millió forintot kérnek. Bálint Endre fára olajjal festett képén, a Csand világán szürreális emléktöredékek tűnnek fel. A jellegzetes alkotásért 8 millió forintról kezdődhet a licit.

A nemrég elhunyt Gyarmathy Tihamér képeiről Mészöly Miklós azt írta, hogy azok "a mi korunk, és már a holnapot is előlegező természettudományos elvek és mechanizmusok kivételes művészi-esztétikai látomásai." Ilyen jövőt sejtető Gyarmathy képeket kínálnak 8, valamint 2,2 és 1,2 millió forintos kikiáltási áron.

Egy emblematikus Nádler István kép vezet a klasszikus kortársakhoz. Az 1986-os datálású Vagyunk című vásznat, amely a pécsi és a németországi Új szenzibilitás kiállítások katalógusának címlapját adta, 6 millió forintért szerezheti meg valaki. Fehér László festményt 1 millió forintért kínálnak. Néhány százezer forintról indulnak FeLugossy László, Wahorn András Bukta Imre, Kokas Ignác képei.
Különös bátorságra vall, hogy a galéria aukcióra viszi Tóth György fotóját, amelynek egy más méretű és datálású nagyítását a napokban adták el a Kieselbach fotóárverésen. Ott 150 ezer forintról 1,8 millióig licitálták. Itt eleve 600 ezer forintról indítják.

Beöthy István, akinek alkotásait az európai avantgárd legjelentősebb absztrakt műveivel együtt említik, egy nagyméretű bronzzal van jelen, a Kozáktánc című lendületes darabot 4,5 millió forinton kínálják.

Az Erdész és fiai árverést december 9-én tartják a Néprajzi Múzeumban, az aukciós kiállítás addig a Pintér Antik Falk Miksa utcai termeiben látható.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását