2024. április 16. - Csongor

Toroczkainak nem kell fizetnie

A Fővárosi Bíróság hétfői határozatában elutasította a Budapesti Rendőr-főkapitányság Toroczkai László ellen indított kártérítési keresetét, amelyben a rendőrség mintegy 10 millió forintot követelt a Magyar televízió székháza ostrománál keletkezett rendőr
2007. december 3. hétfő 19:07 - Hírextra
A rendőrség keresetét azzal indokolta, hogy a Kossuth téren múlt év szeptember 18-án demonstráló tömeg egy része Toroczkai László felszólítására ment át a Szabadság térre a televízió székháza elé. Ezért felelősség terheli az ott keletkezett károkért.

Pataki Árpád bíró az ítélet indoklásában úgy fogalmazott: a rendőrség, mint felperes nem bizonyította Toroczkai László szervezői tevékenységét, így a kártérítési jogalap nem megalapozott. Az ítélet nem jogerős.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie »
Hozzászólás:

Szifo
2007. december 4. 17:14
Hihetetlen! - mondhatná az ember, ha nem lenne hozzászokva ahhoz, hogy más a jog, és más az igazság.
Kétségbeejtő.
redfox
2007. december 3. 19:37
Ez ugyanaz, aki ezt a szégyenletes ítéletet hozta:
Az igazságszolgáltatás hozza a formáját - gratulálok!

Updated - némileg átírva

Gratulálok a Fővárosi Bíróságnak, személy szerint pedig Pataki Árpád bírónak a hétfői ítéletért, amellyel elutasította a tavaly márciusban az LB hirhedt itéletével szerecsenmosdatott egykori csendőrnyomozó által megkínzott, ma 87 éves Pintér Mariann keresetét. A gratulációm a következetességnek szól: következetesen védik a Horthy & Szálasi rendszerek gyilkosait, pribékjeit. Éljen a köztársaság demokratikus igazságszolgáltatása!

Aki lemaradt volna róla: első fokon pert vesztett a Legfelsőbb Bírósággal szemben hétfőn a Fővárosi Bíróságon Pintér Mariann, aki azért kezdeményezte a bírósági eljárást, mert tavaly rehabilitálták Kristóf László csendőrtisztet, akit Ságvári Endre, a kommunista, antifasiszta ellenálló meggyilkolásáért, valamint négy másik ellenálló 1944-ben történ megkínzásáért 1959-ben háborús bűntettek elkövetéséért mondtak ki bűnösnek, és halálra ítéltek. A halálos ítéletet végre is hajtották. Pintér Mariann az egyetlen túlélője a Kristóf László és csendőrtársai által folytatott brutális kínzásoknak.

A Legfelsőbb Bíróság - az 1959-es ítéletet megsemmisítő tavalyi határozatában - kimondta, hogy Kristóf László nem követett el háborús bűntettet. Pintér Mariann szerint ez a határozat személyiségi jogait sérti, ezért indított pert az LB ellen. Jogi képviselője a mai tárgyaláson úgy fogalmazott: az asszonyt akkor, amikor a csendőrök megkínozták, egész életére kiható sérelem érte, melynek egyedüli jóvátétele az elkövető halálos ítélete volt. Annak megsemmisítése óta pedig "szinte élni se tud".
A Fővárosi Bíróság első fokú ítélete szerint az asszonynak joga volt perelni a történtek miatt és általában a Legfelsőbb Bíróság ellen lehet pert indítani, ám a konkrét ügyben a személyiségi jogi jogsértés nem történt meg. A Legfelsőbb Bíróság ugyanis nem vitatta, hogy bántalmazták az asszonyt és ezzel sérelmet okoztak neki, ahhoz viszont joga volt a bíróságnak, hogy a történteket tavaly - a felülvizsgálati eljárásban - másként minősítse, mint ahogy azt az 1959-ben eljáró bíróság tette.

A felperes egyik jogi képviselője, dr. Kende Péter újságíró az első fokú ítélet kihirdetését követően újságírói kérdésre elmondta, hogy fellebbeznek a döntés ellen, így a csendőrök által megkínzott asszony LB ellen indított személyiségi jogi pere másodfokon a Fővárosi Ítélőtáblán folytatódik majd.

A háborús bűntettek sohasem évülnek el.

Pintér Mariann azt követelte, hogy nyilvánítsák semmisnek a csendőrtiszt felmentését kimondó határozatot és nem vagyoni kártérítésként fizessen a Legfelsőbb Bíróság részére egy forintot.

Pataki Árpád bíró az ítélet indoklásakor hangsúlyozta, hogy a Legfelsőbb Bíróság tavaly a felülvizsgálat során jogi álláspontját fejtette ki, miszerint a volt csendőrtiszt bűncselekménye nem háborús bűntett, hanem hivatalos eljárásban elkövetett bántalmazás volt, ami régen elévült. Ezzel a jogi állásponttal pedig Pataki Árpád szerint nem érte személyiségi jogi sérelem Pintér Mariannt. A bíró kiemelte, hogy ítélete nem vitatja Pintér Mariann személyes helytállását, de egy személyiségi jogi per semmiféleképpen sem lehet "valamiféle általános felülvizsgálati fórum" a jogerős döntések ellen.

Szorítsunk, hogy Pintér Mariann ne kapjon szívrohamot; agyvérzést, vagy ne üsse el egy autó...és megélje a másodfokú tárgyalást; majd az LB újabb elutasító verdiktjét, és a Strassbourg-i igazságszolgáltatás stációját. Mert arra számítok, hogy Pintér Mariann - és Ságvári Endre - számára csak Strassbourg szolgáltat majd igazságot - de azzal mindannyian élni tudunk majd, akiket mélységesen felháborít köztársaságunk igazságszolgáltatásának tendenciózus ítélkezési gyakorlata, amely röviden így jellemezhető: utóvédharc a Horthy & Szálasi rezsimek tisztára mosásáért.

És akkor van aki még csodálkozik azon, hogy Budapest utcáin hajtóvadászatot folytathat a jobboldali söpredék a melegek ellen?
redfox
2007. december 3. 19:35
oké. holnaptól én sem felelek azért, hogy a kutyám a bíróság elé sz.rik. tehát nem szedem fel, és nem is fizetek helyette. én nem mondtam neki hogy oda pakolja le, és egyébként sem én vittem oda, hanem ő húzott a bíróság épülete elé.
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását