2024. március 28. - Gedeon, Johanna

A Mikulás és a reform hónapja

Elérkezett ez is: december van, az év utolsó hónapja. Az első tizenegy hónapban sem unatkozhattunk, de lássuk mi vár ránk még idén. Természetesen a havazáson és a karácsonyi ajándékok után való rohangáláson kívül.
2007. december 3. hétfő 19:07 - Pálfi Rita
Decemberben azok, akik nem felejtették el novemberben felmondani járművük kötelezőfelelősség biztosítását (vagy nem is tervezték) majdnem egy hónapon át válogathatnak a kínálkozó lehetőségek között. Hogy ezen kívül mik töltik ki mindennapjainkat? Tessék válogatni!

Szürke miniszter

December 3-án hétfőn letette esküjét, és szerdától (már csak kettőt kell aludni) új ember kerül a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium élére Kákosy Csaba személyében. Kinevezése körül nem volt vita. Emlékeztetőül: Kóka János lemondott címéről már hónapokkal ezelőtt, hogy teljes emberként folytathassa pártelnöki (és most már az SZDSZ frakcióvezetői) tevékenységét. Kákosy Csaba eddig a minisztérium kabinetfőnöke volt, üzembiztos működés várható tőle, azonban nyilatkozata, mely szerint „szürke miniszter”szeretne lenni, nem mutatja egyértelműen, hogy lesz képes arra, amit nem csak a volt miniszter, de az ország is szeretne tőle: a gazdasági növekedés visszaállítását. Mondjuk az valószínű, hogy miniszterségének lejárta után kevesebb embertől fog (vagy kell) bocsánatot kérni(e).

Még hármat kell aludni és december 6-án érkezik a Mikulás. Csizmákat kipucolni, elhelyezni a lakás megfelelő pontján, és nézzünk magunkba, jók voltunk-e az elmúlt évben.

Erős Magyarország

Még ötöt kell aludni, és december 8-án bemutatják a várva várt Fidesz programot. Nem lenne ildomos előre túl sok szót vesztegetni rá, mert maximálisan kimerítené az előítélet fogalmát, ez esetben a szó szoros értelmében. Egyelőre annyit lehet tudni, hogy a hétvégén egy olyan programot ismerhetünk meg, amely nem konkrétumokat, hanem irányelveket foglal magába. Ráadásul a címe is nagyon reménykeltő: Erős Magyarország. Előzetes nyilatkozatok alapján ez az anyag akár választási programként is működhetne. Mindenesetre az utóbbi hónapok (évek?) Fideszes megszólalásaihoz képest nagy áttörést jelenthet, a „mi hogyan csinálnánk” megjelenése az eddig „most minden úgy rossz,ahogy van”-hoz képest, de a „mindent visszavonunk, ha kormányra kerülünk” gondolatnál is többet közvetíthet. Innen már csak egy lépcsőfok lenne a konstruktív munka a legnagyobb ellenzéki párttól.



Zöld Magyarország

Lényegesen többet kell aludni, szám szerint tizennégyet, de megéri: december 17-ére várható a karácsony előtti utolsó belpolitikai roham. Ezen a napon választják meg az Országgyűlésben az Adatvédelmi Biztost és a Jövő Nemzedékek Országgyűlési Biztosát is. Sólyom László köztársasági elnök még a héten megnevezi jelöltjeit. Előzetes sajtóértesülések szerint a választás nem lesz zökkenőmentes: akár az ellenzék akár a kormánypártok oldaláról is vegyes fogadtatása lehet a két jelöltnek. Pedig a Jövő Nemzedékek Országgyűlés Biztosi pozíciója biztató mérföldkő lehet a magyar zöld politikában, csak nehogy aktuális belharcok mentén vérezzen el, mint annyi más irányú szimpatikus kezdeményezés az országban. A poszt létrehozásáról öt párti egyetértés volt, talán az ombudsman személyéről is sikerül hasonlóan megállapodniuk. A jövő nemzedék érdekében esetleg más területen is szorgalmazhatnák a konszenzusokat.

A szavazások záródnak

Erre a napra várható a bejegyzett élettársi kapcsolatról szóló törvényjavaslat zárószavazása, ami minden bizonnyal nem egy képviselő (és állampolgár) szemét szúrja. Ez az intézkedés hatalmas lépést jelentene az országban élő azonos neműekhez vonzódó emberek társadalmi elismerésében, bár örökbefogadási joggal nem jár.

Ezen a napon születik végleges döntés az ország 2008-as költségvetéséről is. Itt viszont már elvonultak a nagyobb viharok.

Azonban a legnagyobb várakozás az egészségbiztosítási pénztárakról és a kötelező egészségbiztosítás természetbeni ellátásai igénybevételének rendjéről szóló törvényjavaslat zárószavazását lengi körül. Egyrészt a tervezett átalakítás nemcsak az ellenzéki pártoknak nem kedvére való, több civil szervezet is kifejezte aggályait: a Liga Szakszervezetek demonstrációt szervez december 15-ére (ehhez már csak tizenkettőt kell aludni) az egészségügyi reform ellen. Sztrájkot is szerveznek, ezt már a törvény elfogadásának napjára, azaz 17-ére időzítették. Ezt határozatlan idejű, országos sztrájknak hirdetik. Amennyiben a Liga beváltja fenyegetését december 17-én megkezdődik az általános munkabeszüntetés, és ki tudja hányat kell aludni, míg véget ér.

De nem kizárólag kívülről érkeztek a támadások. Úgy látszik, hogy a két kormánypárt kompromisszuma is törékeny, az egyeztetések még mindig folyamatosak, az MSZP frakciója nem egységes a kérdés megítélésében, és a több száz módosító javaslat is jelentősen megváltoztathatja az egészségügyi reform egyik gerincének tartott törvényjavaslatot. Bár mai állás szerint az összefogás került ki győztesen, a két párt kapcsolata bármelyik pillanatban hozhat meglepetéseket. Előremutató jelzés, hogy az MSZP-s Tóth Károly visszavonta a vizitdíj eltörlésére vonatkozó módosító javaslatát, ami nagyon komoly szakítópróbát eredményezett volna. A tiltakozó hangok ellenére abban a tekintetben mindenféleképpen egység van, hogy a jelenlegi rendszer átalakítására égető szükség van. Csak, ahogy az lenni szokott, a változásokat mindenki másképp képzeli el.

Macska-egér harc

Persze akadnak egyértelműen jó hírek is a hónapban: tizenhét éjszakányi várakozás és újra támadnak a macskák. Jön a Macskafogó második része a mozikban. Nem lenne furcsa, ha valakit csak ez érdekelne. Legalábbis a hónap jó híre címre pályázhat.

Boldog decemberi napokat!
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gondolataink témában
Szívesen látná Orbán Viktort köztársasági elnökként?
Szó sem lehet róla
Jobb lenne, mint miniszterelnökként
Teljesen hidegen hagy
Csak, ha nincs más elfogadható jelölt
Igen, alkalmas a posztra
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását