2024. március 28. - Gedeon, Johanna

2009-ben dönthetünk az euróról

Magyarország 2009-ben dönthet arról, mikor csatlakozik az euróövezethez - mondta Molnár Albert, az MSZP országgyűlési képviselője az aktualizált konvergenciaprogram kapcsán hétfőn Budapesten újságíróknak. A konvergenciaprogram számai 2009-re, 2010-re és 2
2007. december 3. hétfő 17:33 - Hírextra
Magyarország 2009-ben abban a helyzetben lesz, hogy dönthet az euró bevezetésének dátumáról - közölte a politikus az MTI kérdésére.

Molnár Albert emlékeztetett rá, hogy az euró bevezetése előtt az ország két évig tagja kell, hogy legyen az euró előszobáját jelentő ERM-II. rendszernek. Mint mondta, eszerint az uniós fizetőeszköz bevezetésének legkorábbi dátuma 2011 lehet.

A képviselő az aktualizált konvergenciaprogram kapcsán közölte: azon a pályán vagyunk, amit magunknak szabtunk. Elmondta: az államháztartás hiánya a vártnál és a tervezettnél gyorsabban csökken. Emlékeztetett rá, hogy az idei tervezett 6,8 százalékos államháztartási hiány módosult, várhatóan 6,2 százalék lesz.

Molnár Albert kitért arra, hogy jövőre jelentős áttörés várható, ugyanis a kormány pozitív elsődleges hiányt tervez.

A gazdasági növekedés kapcsán azt mondta: ma úgy tűnik, 1,7 százalék lesz az éves növekedés. Ennek oka az új gazdasági pályára való átállás - tette hozzá.

Molnár Albert elmondta: a mezőgazdasági termelés csökkenése és az olaj árának a növekedése az oka annak, hogy az idei évre tervezett infláció 6,2 százalék helyett 7,9 százalék lesz. Jövőre 4,8 százalékos infláció várható - tette hozzá.

A politikus úgy vélte, 2009-től 4 százalékos gazdasági növekedéssel, 3 százalékos inflációval és az államadósság GDP-hez viszonyított 64,4 százalékos arányával lehet számolni.

A jövő évi gazdasági növekedést 2,6 százalékról 2,8 százalékra, az éves átlagos harmonizált fogyasztóiár-indexet 3,3 százalékról 4,8 százalékra, a GDP arányos eredményszemléletű (ESA'95) államháztartási hiányt 4,3 százalékról 4 százalékra módosította az egy évvel ezelőttihez képest a Brüsszelbe pénteken eljutatott aktualizált konvergenciaprogramban a kormány.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását