2024. április 25. - Márk

Esőcsinálás tiszta égbolton

Ha megvalósul az ausztráliai Queensland egyetem kutatójának, Jurg Kellernek az elképzelése, ő lesz az első ember, aki esőt tud varázsolni tiszta égbolton.
2007. december 3. hétfő 08:30 - Hírextra

Keller úgy akar esőfelhőket létrehozni a teljesen felhőmentes égbolton, hogy ionokat generál az atmoszférában. (Az ionok olyan atomok vagy molekulák, amelyekből hiányzik egy elektron és így képesek annyira reaktivizálódni, hogy vonzzák egymást).

Ez a módszer teljesen új, eddig különleges sókkal próbálták a felhőkben már jelenlévő esőcseppeket egyesíteni. Egy technológiát már alkalmaznak is erre régóta Ausztráliában és a Közel-Kelet néhány országában, de az eredmények csekélyek - írta a La Repubblica című olasz napilap.
"A levegő ionizálása egy földre helyezett készüléken keresztül történik, amely arra ösztönzi az atmoszférában természetes módon jelen lévő vízpára molekuláit, hogy egyesüljenek és ebből jönnek létre a felhők és az eső" - magyarázta Keller.

A készülékről magáról még semmit sem lehet tudni, de a szakértők feltételezik, hogy egy olyan rendszerről van szó, amely elektromos mezőket hoz létre a levegőben. Elméleti szinten ez sem új dolog, már a múltban beszéltek róla Oroszországban, de soha nem kísérletezték ki.

A tudomány világa és a meteorológusok kételkednek a módszer hatékonyságában. Roelof Bruintjes atmoszféra-fizikus szerint óvatosan kell bánni a levegő ionizálásával, mert keveset tudunk róla elméleti téren és következményeit illetően is. Úgy véli, mivel egyébként is lehetetlen ionizálni nagy területen, a kísérletek nem hozhatnak konkrét eredményeket. Andrew Campbell ausztrál kutató viszont azon a véleményen van, hogy helyes ilyen kutatásokat végezni, mert ha Kellernek igaza van, meg lehet oldani a súlyos szárazság problémáját, amely Ausztrália egy részét néhány év óta sújtja. Keller már kiválasztotta Queenslandben kísérleteinek helyszínét. Ezek az ausztrál kormánytól kapott 10 millió dollárral már a következő hónapokban elindulhatnak.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását