2024. április 29. - Péter

Eddigi ismeretlen Modigliani-festmény

A nagyvilág számára eddig ismeretlen Modigliani-művet, egy férfiportrét mutattak be a hét végén Belgrád egyik galériájában.
2007. december 3. hétfő 16:41 - Hírextra

A széles közönség is megtekintheti a Progres-kiállítóteremben december 2. és 10. között a XIX. és XX. század fordulóján élt, megismételhetetlenül egyedi stílusban alkotó olasz művész 1918-ban született alkotását.

A kis méretű - terpentinben oldódó festékkel valószínűleg pár tucat perc alatt festett, rendkívül szuggesztív - festmény egy meg nem nevezett szerb, nem szülőhazájában élő, de kincsét feltétlenül ott bemutatni akaró gyűjtő tulajdona. Hogy mikor szerezte, arról nem nyilatkozott, csupán annyit mondott el az újságíróknak, hogy 17 éven át tartottak az olaszországi Modigliani Intézet által javasolt - a római atomfizikai intézet munkatársait is megmozgató - szakértői vizsgálatok, amelyek végül igazolták a kép eredetiségét.

Vegyi-, fotó- és infravörös elemzések sorozata után született meg az ítélet, hogy a kis kép valóban az 1884 és 1920 között élt olasz művészé.

Szükség is lehetett az alapos analízisre, mert Modiglianinak ez a két évvel a halála előtti "ujjgyakorlata" más, mint eddig ismert művei. Az elegáns vonalvezetés ezen is megvan - sőt! Sokkal több rajta a grafikus részlet, mint más képein. A portré keretét - tőle idegen módon - sötét foltok adják, s az arc részletei vannak tollvonásnyi élességgel megrajzolva, miközben hiányoznak mögülük az egybefüggő nagy színfelületek.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását