2024. május 22. - Júlia, Rita

Debrecennek fel kell kerülnie Európa térképére

Debrecennek minden szempontból fel kell kerülnie Európa térképére, több sportesemény vagy például a Leonardo da Vinci-kiállítás megszervezésével ez már sikerült, de a gazdaságban is el kell ezt érni Kósa Lajos, Debrecen polgármestere szerint.
2007. december 2. vasárnap 07:30 - Hírextra

A cívis város vezetője erről szombaton, a Kölcsey Központban tartott hagyományos évértékelőjén beszélt, jóllehet elsősorban az elkövetkező évek céljairól, feladatairól szólt.

Kósa Lajos úgy vélte, az ország és Debrecen egyaránt nagyon fontos periódus előtt áll.
Úgy fogalmazott, a következő nyolc évben mindent meg kell tenni annak érdekében, hogy Debrecen felkerüljön Európa térképére, mert "ezzel Magyarország is ott lesz".

El kell érni, hogy ez a város fontos legyen az európai országok számára - hangoztatta.
Mint mondta, már az is nagy eredmény volt, hogy legutóbb, az ifjúsági olimpiára kandidálásnál, nem az utolsónak rangsorolták Debrecent ebben a versengésben.

Beszéde elején Kósa Lajos rámutatott arra is, hogy a város nem függetlenítheti magát az országtól, annak problémáitól, de - mint fogalmazott - annak ellenére, hogy Magyarország az Európai Unió "beteg embere", a debrecenieknek ebbe nem kell beletörődniük.

Úgy vélte, ennek megfelelően már akkor megtették az első lépéseket, amikor szoros együttműködést kötöttek a helyi egyetemmel. Debrecenben ugyanis a fejlesztési irány a magas hozzáadott értékkel dolgozó vállalatok segítése, letelepítése. Már jelen van a városban a Nationale Instruments és érkezik a British Telecom, valamint a T-System. Ugyancsak óriási lehetőség a város számára az úgynevezett spallációs, mintegy egymilliárd eurós beruházás (az Európai Neutronkutató Központ telepítéséről van szó), melynek magyarországi képviseletére óriási esélye van és svéd, illetve spanyol vetélytársakkal kell megküzdeni e projektért.

Az idei esztendőt Kósa Lajos úgy látta, hogy ez speciális év volt a debreceniek számára, s bár a városban is kellett pedagógusokat elbocsátani, de, ellentétben az ország sok más településeivel, itt egyetlen iskolát sem kellett bezárni. A polgármester nagy eredménynek tartotta, hogy a szociális ellátásban sem kellett visszalépni a korábbi évekhez képest.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását