2024. április 25. - Márk

Bajorországban marad az Ottheinrich Biblia

Alig egy héttel a tervezett londoni árverést megelőzően sikerült megmenteni Németország számára egy jelentős kultúrtörténeti Bibliát. A német állam és további adakozók segítségével Bajorország megszerezte az 1430-ban készült Ottheinrich Bibliát.
2007. december 2. vasárnap 17:31 - Hírextra
Közölte a Sotheby,s aukciósház és a bajor művészeti minisztérium.

Ezentúl az Ottheinrich Biblia mind a nyolc kötetét a Bajor Állami Könyvtárban őrzik, amelynek már 1950 óta tulajdonát képezte a másik három kötet. Ezzel az értékes Biblia több mint háromszáz év után ismét teljes egészében bajor tulajdonba került.

Arról nem volt hajlandó nyilatkozni a minisztérium, hogy mennyit fizetett a visszaszerzett öt kötetért, amelyek a tervek szerint december 4-én a londoni Sotheby's aukciós ház árverésén kalapács alá kerültek volna. A minimális vételár összegét az aukciós ház kétmillió fontban (730 millió forint) állapította meg.

Thomas Goppel bajor művészeti miniszter szerint fennállott a veszélye annak, hogy elvész ez a kulturális örökség. Miután azonban néhány héttel ezelőtt ismertté vált, hogy a hercegi alapítvány el akarja adni az öt kötetet, szakértők követelték, hogy a történelmi Biblia Németországban maradjon.
A bajor-ingoldstadti VII. Lajos megbízásából 1430-ban kézírással készült és számos illusztrációval ékesített Biblia száz évvel később Ottheinrich (1502-1559) pfalzi és neuburgi gróf, a későbbi pfalzi őrgróf tulajdonába került. Az évszázadok során más és más helyre került a Biblia Németországban. A harminc éves háború alatt (1618-1648) visszakerült Bajorországba, de azután onnan Gothába vitték.

A Bajor Állami Könyvtár közölte, hogy fennállásnak 450. évfordulója alkalmából mind a nyolc kötetet kiállítja.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását