2024. április 25. - Márk

Filmezni, filmezni, filmezni

Filmezni, filmezni, filmezni! - ezt az egyetlen utasítást adta a Berlin minden részében felállított mintegy 80 kamera operatőreinek Volker Heise, egy mindeddig példátlan tévés-filmes vállalkozás szervezője, producere és rendezője.
2008. szeptember 24. szerda 08:13 - Hírextra
Mint arról a párizsi Le Monde eheti műsormellékletében beszámol, szeptember 5-én kora hajnalban kezdődött és másnap reggel 6-kor végződött a filmezés, amelybe mindenki úgy vágott bele, hogy nem tudhatta, mit fog megörökíteni a maga posztján.

A "bekamerázott" német főváros legismertebb és legváratlanabb pontjain kezdték meg különböző időpontokban az Arte francia-német televízió számára a forgatást: a krematóriumtól a labdarúgó-stadionig, a börtöntől a nagyáruházig és a városi szeméttelepig.

"Filmezni bármi történik, filmezni, hogy meglephessen mindenféle váratlan dolog, de nem annak megörökítésére törekedni, amit előre elhatároztunk" - magyarázta a vállalkozás filozófiáját Volker Heise.

És valóban adódtak váratlan meglepetések: egy patkányirtó, akinek útját szintén kamera kísérte, oszló hullára bukkant egy pincében, a Charité kórházban pedig egy kis berlini születését örökíthették meg a kivitelező Zero One Film berlini cég kamerái.

A munkának csak a kisebb része volt, hogy a digitális kamerák ezer órányi videofelvételt rögzítettek: ezt követően kilenc hónapot vesz igénybe a felvett anyag vágása, hogy kiadjon egy 24 órás, kizárólag Berlin mindennapi életének szentelt valóságműsort.

Hogy a kép teljes legyen, külön kamera követte egy török bevándorló család életét, és mintegy tizenöt szereplő napjának epizódjai is vissza-visszatérnek majd a képernyőn. E "főhősök" között lesz Klaus Wowereit polgármester, Sasha Waltz koreográfus vagy például Paul van Dyk lemezlovas.

A Berlin 24 h című műsor pontosan egy évvel a forgatás után, 2009. szeptember 5-én hajnaltól 6-án reggelig lesz látható a német-francia, Magyarországon is sok helyen fogható Arte csatornán, amelynek műsora a megszokotthoz képest ezen a napon teljesen átalakul.

Bár az eredmény még nem ismeretes, Denis Poncet francia rendező már jelezte: szívesen megcsinálná ugyanezt - New Yorkban.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását