2024. március 28. - Gedeon, Johanna

Kiállítás Katherine Hepurn-ről

New York közkönyvtára a jövő év februárjában kiállítást rendez Katherine Hepburn életéről és pályafutásáról.
2007. november 24. szombat 15:07 - Hírextra

A tárlaton látható lesz egy máig nem publikált kép, amely az 1940-ben Cukor György rendezésében készült Philadelphiai történet utolsó forgatási napján készült. Az utókor szerencséjére a színésznő mindig gondosan megőrizte emlékeit. Hagyatékának gondozója, Cynthia McFadden újságírónő a könyvtár rendelkezésére bocsátotta Hepburn leveleit, feljegyzéseit, naplóit, valamint szerepkönyveinek munkapéldányait, amelyeket bőségesen ellátott alakításainak kidolgozását segítő jegyzetekkel. A dokumentumok az 1920-as évektől egészen az 1990-as évek elejéig terjednek, köztük van az a levél, amelyet George Tyler rendező-producernek írt, mint "a nagy lehetőségek fiatal színésznője". Megtudhatják a nézők azt is, hogy mennyire izgult, amikor 1969-ben életében először egy musicalben kellett szerepelnie, a francia divatdiktátornőt, Coco Chanelt megszemélyesítve. Érdekes módon magánéletéről kevés derül ki, nagy szerelmére, Spencer Tracyre is csak utalások vannak.

A vörös hajú, filmjeiben többnyire csupa tűz, öntörvényű nőket alakító Hepburn nemcsak szerepeiben volt gyakran fékezhetetlen, hanem a való életben is és ezzel sokszor okozott magának kellemetlenségeket. Képes volt "idiótának" nevezni egy oklahomai rendőrt, aki letartóztatta, majd a színpadon állt ki a szókimondó beszéd védelmében Shakespeare Ahogy tetszik című darabja közben. Képes volt csatlakozni egy diáktüntetéshez is, ha ezt szükségesnek érezte: 1970-ben az Ohio állambeli Kent egyetemén, ahol egy békemegmozdulást követő összecsapásban a rendőrök négy diákot megöltek, Hepburn egy perc néma csendre szólította fel hallgatóságát. Figyelmen kívül hagyta Tracy intelmét is, mely szerint "egy színésznek nem kell belekeverednie a politikába, mert akkor úgy végzi, mint az az ember, aki meggyilkolta Lincoln elnököt."

A négyszeres Oscar-díjas színésznő, aki olyan filmekben remekelt, mint Az év asszonya, az Ádám oldalbordája, az Afrika királynője, a Hosszú út az éjszakában, az Oroszlán télen, vagy a Tracyvel forgatott utolsó film, a Találd ki, ki jön vacsorára?, 2003-ban halt meg 96 éves korában.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását