2023. január 30. - Martina, Gerda

Oktatási kerekasztal

Az Alkotmánybírósághoz fordul jövő héten a Magyarország Holnap Oktatási és Gyermekesély Kerekasztal (OKA), mert sérül az ingyenes oktatáshoz való hozzáférés joga számos kistelepülés esetében - mondta el Árok Antal, a Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) el
2007. december 1. szombat 20:33 - Hírextra

Az érdekvédő tájékoztatása szerint a PSZ is támogatja a kezdeményezést, amely azért született meg, mert a közoktatásban az ingyenes oktatáshoz való hozzáférés számos kistelepülésen nem érhető el.
Alkotmányos alapjog sérül, ugyanis sok kistelepülésen a fenntartó önkormányzat nem működtet iskolát, ugyanakkor társulási megállapodást sem kötöttek - fejtette ki a szakszervezeti vezető.

Árok Antal ez ügyben a közoktatási és az önkormányzati törvény módosítását sürgette.

A jelenség a szakszervezeti vezető szerint különösen a hátrányos helyzetű településeken tapasztalható, ahol a szülőknek sokszor nem is igen van módjuk, hogy autóval gyermeküket más településre vigyék közoktatási intézménybe.

Az érdekvédő az MTI kérdésére a Liga által december 17-től meghirdetett, határozatlan idejű sztrájk kapcsán, amelyhez a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete már csatlakozott, azt mondta, az ő hozzáállásuk "valamiféle szolidaritási megnyilvánulás lesz".

Ennek formájáról a hét végén döntünk, s azt hétfőn délután hozzuk nyilvánosságra - fűzte hozzá Árok Antal.

A Magyarország Holnap Oktatási Kerekasztal március 20-án kezdte meg munkáját.
Fazekas Károly, az oktatási csoport elnöke az alakuló ülésen elmondta: a kerekasztal célja, hogy széleskörű konszenzust teremtsenek, illetve, hogy a viták eredményei a mindenkori kormányt
a jogalkotásban és a döntéshozásban segítsék.

A kerekasztalok résztvevői három témában - nyugdíjreform, oktatás és versenyképesség - tesznek kísérletet arra, hogy szakmai konszenzus létrehozásával, illetve konkrét javaslatokkal segítsék a
jövőbeni reformok sikeres végrehajtását.

A testületek munkáját szakemberek irányítják, akiket Gyurcsány Ferenc miniszterelnök kért fel. A testületek az Országgyűlés bizottságai, a Magyar Tudományos Akadémia, érdekvédelmi, valamint
civil szervezetek delegáltjaiból állnak össze. A 20-25 fős testületekbe mindössze négy-négy szakértőt jelölt a miniszterelnök, illetve a kormány.


Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását