2024. május 19. - Ivó, Milán

Háziállatok gyomorrontása

A gyomorrontás tüneteit aligha kell bárkinek ecsetelni, arra azonban csak kevesen gondolnak, hogy állataink is elronthatják a gyomrukat. Az állattartó felelőssége, hogy kedvencét megkímélje a megbetegedéstől. Ehhez csak néhány alapvető szabályt kell betar
2007. november 30. péntek 10:00 - Hírextra

Él az a tévhit, hogy azt az emberi táplálékot, melynek élvezeti értéke már nem a régi, romlott, vagy lejárt a szavatossága, háziállatainknak még nyugodt lélekkel odaadhatjuk, vagyis bátran megetethetjük a kutyával, vagy a macskával.

Akár annak tudatában, hogy például a kutyák amúgyis hajlamosak arra, hogy a feleslegben megkapott eledelt elássák. Ez azonban mégsem jelenti azt, hogy romlott ételt kellene számukra adnunk. A repetát, amit kikoldultak, azért ássák el, hogy az ínségesebb időkben bármikor elővehessék, és jót falatozhassanak belőle. Ez a magatartásforma elsősorban a gyengébb fizikumú, így a hierarchia legalján álló ebekre, valamint a menhelyekről befogadott állatokra jellemző, ahol viszonylag kevés eledel jut adott állatra, így érthető, hogy a megkaparintott prédát elrejti, és azt minden áron megvédi. (Ezek az állatok, ha ennivalójukat veszélyben érzik, gyakran még saját gazdájukat is megharaphatják. evés közben ne zaklassuk őket, kivált ha felnőtt állatot vettünk magunkhoz, melynek viselkedésén már sokat nem tudunk változtatni).

Attól, hogy csak pár nappal járt le a szavatossági idő”, és az ételnek nincs zöld színe, nem bűzös, nincs kellemetlen szaga, a felületén már ott lehetnek a romlását előidéző kórokozók. Ha az elemózsiát nem hűtött térben tároljuk, a baktériumok szaporodási sebessége nagyon fel is gyorsulhat.

Mivel a lakásban tartott kutyának, macskának a legtöbb gazda szívesen ad konzerveledelt, alapvető fontosságú azt tudni, hogy ha a konzervet egyszer már felbontottuk, akkor a maradékot, amit állatunknak elsőre nem adtunk oda, mindenképpen vegyük ki eredeti dobozából! Tegyük tányérra, fedjük le fóliával, és tegyük be a hűtőbe. Egyszerre csak annyi ennivalót adjunk állatunknak – különösen ha az romlandó –, amennyit 10-20 percen belül biztosan elfogyaszt. Ha nem eszi meg, vagy meghagyja, akkor vagy az adagot kell annyival csökkenteni, vagy – ez elsősorban a napi többször étkező kölykökre vonatkozik -– az etetés gyakoriságát kell csökkenteni.

A bomlás során keletkező, és a baktériumok által termelt toxinok (mérgek) gyomorrontást, gyomor- és bélgyulladást, következményes hányást, hasmenést és magas lázat okozhatnak. A kutyák, és a macskák viszonylag könnyen hánynak, ezért egyszerűen meg tudnak szabadulni a romlott ételtől, de erre nem lehet mindig számítani.

Mindenesetre, ha megtörtént a baj, és állatunkon a fenti tünetek észlelhetők, akkor vigyük mielőbb állatorvoshoz! A terápia alapja a diétáztatás – esetleg koplaltatás -, a fertőzés tovaterjedése ellen antibiotikum, a gyomor-, és bélgyulladás ellen pedig gyulladáscsökkentő adható. A diéta főtt rizsből, főtt krumpliból, gyenge főtt húsból, esetleg húslevesből, valamint babapiskótából, kétszersültből, és háztartási kekszből álljon.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását