2024. március 29. - Auguszta

Új tengeri fajokat találtak

Az anemónák normál esetben a tengerfenékhez rögzítik magukat. Ám olyan új fajokat találtak, melyek az Alaszka közeli, Aleuti-szigetek körüli vizekben rejtőzködnek, úsznak és sétálgatnak a tengerfenéken. A kutatók egy kétéves, az Aleuti-szigetek körüli viz
2007. november 24. szombat 14:59 - Hírextra
Stephen Jewett, tengerbiológus elmondta, "mivel az Aleuti-szigetek víz alatti világát igen keveset tanulmányozták, napjainkig fedeznek fel új fajokat". A kutatók szerint átlagosan, a bolygó élővilágának körülbelül csak 10 százalékát látták eddig és katalogizálták be.

A kutatók szakértőkkel konzultálnak, hogy igazolják, az aleuti anemónák ténylegesen új fajt képviselnek, ám az eddigi konszenzus alapján azok új fajok. A tengeri anemónák olyan állatok, melyek rendszerint sziklákhoz horgonyoznak le. Néhányukról ismeretes, hogy támadás, a környezet megváltozása vagy a táplálék megritkulása során leválnak a szikláról. Az új faj valószínűleg olyan anemóna osztályba tartozik, mely le tud válni a kiválasztott szikláról és sodródni képes az óceáni áramlatokkal.

A hínár, mely az Aureophycus aleuticus nevet kapta, egy barna algatípus, mely akár új nemzetséget vagy új családot képviselhet. Az akár három méteresre is megnövő hínárt termális hasadékok környékén találták meg a Négy Hegy-szigete néven ismert régióban.

Jewett és csapata azért tanulmányozza az aleuti vizeket, hogy felmérje az ott lévő szigetek és élővilág egészségi állapotát. A csapat már talált bizonyítékot arra, hogy a barátságtalan és távoli szigetek nem immunisak az emberi tevékenységre. Jewett szerint a klímaváltozás, a víz hőmérsékletében, a szélmintákban és áramlatokban végbement változással együtt hatással lehet a régió élővilágára.
Forrás: hirado.hu/Livescience
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását