2024. április 26. - Ervin

Bibilaisiker Franciaországban

Óriási siker a francia vásárlók körében, de polémiát váltott ki vallási körökben a Genfi Bibliai Társaság ötlete alapján egy kávé áráért szupermarkertekben terjesztett Biblia. "Az emberiség kincsestára egy kávé áráért" - ezzel a szlogennel kapható másfél
2007. november 30. péntek 14:21 - Hírextra
A klasszikus protestáns francia fordítás olcsó változata több mint félmillió példányban jelent meg, s mivel karácsony előtt úgy veszik a franciák mint a cukrot, a kiadó januárban újabb 200 ezer példányt dob piacra.

A Le Figaro című párizsi napilap pénteki beszámolója szerint az akcióra a leginkább az egyik Magyarországon is jelenlévő bevásárlóközpont mutatkozott nyitottnak, ahol 11 ezer példányt a könyvosztály polcain helyezték el. "Vonzó ár, klasszikus termék, nagyon is érdekes ajánlat vásárlóinknak" - vallja az áruházlánc kommunikációs igazgatója. Egy másik, kisebb francia hálózat a 650 példányt a háztartási termékek között árusítja, és ötszáz azonnal elkelt belőle.

Jean-Pierre Bezin, a Genfi Bibliai Társaság vezetője szerint a szupermarketekben való terjesztéssel a Biblia ösztönös vásárlására kívánnak ösztönözni. Szerinte egy többtucat euró értékű áruval megtöltött bevásárlókocsiban plusz másfél euró nem jelent súlyos terhet. A bibliai társaság vezetőjét meglepte, hogy ötlete "nem remélt sikert" aratott, de a kritikák is, amelyek vállalkozását érték.

Az egyik legjelentősebb francia katolikus könyvkiadó, a Cerf igazgatója, Nicolas-Jean Sed ugyanis kijelentette: a Genfi Bibliai Társaság fundamentalista, a nemzetközi bibliai társaságokból kiváltak alkotják és tönkre akarják tenni az egész piacot. A Cerf adta ki Franciaországban a Jeruzsálemi Bibliát 13 euróért (3250 forint) és a Biblia ökomenikus fordítását is, amelyet 18 euróért (4500 forintért) forgalmaz. A nagy presztízsű kiadó szerint a genfiek pénzügyi akciója az integristák gondolatainak hirdetésére létrehozott kereskedelmi vállalkozás.

Válaszul Jean-Pierre Bezin viszont azt hangsúlyozza, hogy Franciaországban a Salvator katolikus kiadóval történt együttműködés keretében terjesztik az olcsó Bibliát. "Márpedig fundamentalista protestánsok soha nem dolgoznak együtt katolikusokkal" - tette hozzá a genfi vezető.

A francia katolikus lapok, mint például a La Croix vagy a Famille chrétienne reklámozzák is a genfi kiadást és a La Procure nevű vallási könyveket árusító párizsi könyvesbolt vezetője szerint az olcsó Biblia nagyon jól megy, annak ellenére, hogy nem tették kifejezetten látható helyre.

A Francia Bibliai Szövetség szerint a Bibliát másfél euróért árusítani a fordítások mögötti intellektuális munka lebecsülését jelenti. Szupermarketekben forgalmazva pedig egyszerűen fogyasztói termékké teszik - magyarázta a lapnak Bernard Coyault igazgató. A francia társaság vezetője ugyanakkor bevallotta: januártól kezdik árusítani saját kiadású, olcsó Bibliájukat a "francia alapfordításban" három euróért (750 forintért).
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását