2024. március 29. - Auguszta

Bajnai Gordon bíztatja az önkormányzatokat

Az önkormányzati és területfejlesztési miniszter a helyhatóságok nagy lehetőségeként tekint az uniós fejlesztési forrásokra. Bajnai Gordon, az SZDSZ Önkormányzati Tanácsadó testületének tagjai előtt pénteken elmondta, hogy több mint 1200 milliárd forint m
2007. november 30. péntek 14:25 - Hírextra
A tanácskozást követő sajtótájékoztatón Bajnai hangsúlyozta, hogy Magyarország a pályázati kiírásokban élen jár, de az igazi kérdés az, hogy ténylegesen mennyi pénzt tud az ország elnyerni. Szerinte az önkormányzatok értik a felelősséget.

Weinek Leonárd, az ÖTT elnöke és Zugló polgármestere elmondta, hogy a politika legtermészetesebb közege a helyi ügyek, mert az élet legfőbb döntései helyben születnek. A testületet éppen azért hívták életre, mert helyben sok mindent lehet másképp csinálni, mint az országos politikában.

Bajnai Gordon hangsúlyozta, hogy mennyivel egyszerűbb most pályázni, mint az előző nemzeti fejlesztési terv idején. Kiemelte, hogy sokkal kevesebb igazolást kérnek a pályázóktól, s azokat is csak a nyertesektől igénylik. Az önkormányzatok számára is nagy előny az a változás, hogy már nem kell biztosítékot nyújtaniuk a megpályázott összegekhez. Bajnai hangsúlyozta, hogy 10 millió forint alatti összegek esetében 3 hét alatt megszületik a döntés. A miniszter beszámolt aról is, hogy iskolafelújítási pályázatokban már kihirdettek 14 nyertest.

Bajnai Gordon külön is szólt a 33 leghátrányosabb kistérségről, amelyek számára kiegészítő-felzárkóztató programot indítanak, annak érdekében, hogy ne kelljen versenyezniük azokkal az önkormányzatokkal, amelyeknek van elegendő pénzük és szakismeretük az uniós pályázatok elkészítésére. A legszegényebb kistérségekben a pályaművek megtervezéséhez is adnak támogatást, és az önkormányzatok szokásos önrészének is csak a felét, 5 %-ot kell fizetniük, de ahol erre sincs pénz, ott rendelkezésre áll önerő-pályázat is.
Forrás: fh
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását