2024. március 29. - Auguszta

Közös kormányülések

November 29-én Budapesten a magyar-osztrák közös kormányülést tartanak. Összeállítás a korábbi közös kormányülésekről.
2007. november 29. csütörtök 11:00 - Hírextra

2005. október 20. - Első alkalommal tartottak Bukarestben magyar-román együttes kormányülést, amelyen magyar részről Gyurcsány Ferenc miniszterelnök mellett - a honvédelmi miniszter kivételével - a teljes kormány, román részről Calin Popescu Tariceanu kormányfő és 23 miniszter vett részt. Az ülésen tizenöt dokumentumot írtak alá és számtalan együttműködési projektről állapodtak meg.
2005. december 20. - Együttes ülést tartott Bécsben az osztrák és a magyar kormány.

A munkatalálkozón a kormányfőkön kívül 10 osztrák és 17 magyar miniszter vett részt. Az ülést követően Wolfgang Schüssel osztrák kancellár és Gyurcsány Ferenc miniszterelnök aláírta a Magyar-osztrák együttműködés az újraegyesülő, versenyképes Európáért című közös kormánynyilatkozatot.
2006. január 26. - Budapesten együttes ülést tartott a magyar és a horvát kormány, amelynek alkalmából Gyurcsány Ferenc magyar és Ivo Sanader horvát miniszterelnök ötpontos közös nyilatkozatot írt alá a két ország kormánya közötti együttműködésről és egy másikat az energetikai együttműködésről. A kormányülés keretében a miniszterek nyolc kormány- és tárcaközi megállapodást írtak alá.

2006. november 16. - A Budapesten tartott második magyar-román együttes kormányülésen Gyurcsány Ferenc kormányfő és Calin Popescu Tariceanu román miniszterelnök jelenlétében a két kormány tagjai tíz kétoldalú együttműködési megállapodást írtak alá.

2007. május 17. - A magyar és a horvát kormány együttes ülést tartott Zágrábban. Az ülésre Gyurcsány Ferenc kormányfőt 12 kormánytag kísérte el. Horvát részről Ivo Sanader horvát miniszterelnök vezette a tárgyalásokat. A tanácskozást követően a gazdasági miniszterek a V/B összeurópai közlekedési folyosó murai autópályahídjának építéséről szóló, három évvel korábbi megállapodás módosításáról írtak alá egyezményt, illetve aláírták a kis és közepes vállalkozások támogatásáról szóló együttműködési jegyzőkönyvet és több más együttműködési megállapodást.
2007. október 17. - Egymást kvöetően, két helyszínen Lendván és Szentgotthárdon megtartották az első szlovén-magyar kormányülést.

A tárgyalást magyar részről Gyurcsány Ferenc kormányfő, szlovén részről pedig Janez Jansa miniszterelnök vezette. Többek között megállapodás született arról, hogy a két ország közösen lép fel a magyar-osztrák-szlovén-horvát együttműködés további erősítése érdekében. A magyar és a szlovén szakemberek a Mura folyó teljes vízrendszerére kiterjedő nagyvízi előrejelző modellt működtetnek majd, és kidolgoznak egy Mura-Dráva vízgazdálkodási tervet. Tárgyaltak a Kebele árvíztározó megépítéséről. Nyolc kétoldalú megállapodást írtak alá a két kabinet képviselői, és aláírtak egy együttműködési programot a két ország egészségügyi minisztériuma között.

2007. november 14. - Magyar-román közös kormányülést tartottak Nagyszebenben. Ez volt a harmadik ilyen tanácskozás. Magyar részről Gyurcsány Ferenc kormányfő, román részről Calin Popescu Tariceanu román miniszterelnök vezette a tárgyaló delegációkat. Napirenden a romániai magyar kisebbségek helyzete, a román-magyar együttműködés számos gazdasági, kulturális és infrastrukturális vonatkozása szerepelt. Kiemelt téma volt a IV. számú páneurópai folyosó kiépítése, a Brassó-Bors - Észak-Erdélyen áthaladó - autópálya megvalósítása, a gyorsforgalmi utak építése. Tárgyalta a verespataki aranybánya-beruházás tervéről is és a Sapientia tudományegyetemről is . A tanácskozáson számos együttműködési megállapodást írtak alá.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását