2024. április 26. - Ervin

Készül a digitális könyvtár

Jó úton halad az európai digitális könyvtár létrehozása - állapították meg azon a brüsszeli tanácskozáson, amelyen a digitális könyvtárakkal foglalkozó magas rangú tisztségviselők találkoztak az Európai Bizottság illetékeseivel Brüsszelben értékelendő az
2007. november 29. csütörtök 17:51 - Hírextra

A közelmúltban alapítványt hoztak létre az európai digitális könyvtár támogatására. Ez intézményi keretet ad annak a megállapodásnak, amelyet az európai levéltárak, múzeumok, audiovizuális archívumok és könyvtárak abból a célból kötöttek, hogy közös online hozzáférési pontot biztosítsanak Európa kulturális örökségéhez.

"Európa valamennyi polgárának lehetőséget kell adni arra, hogy élvezze gazdag kulturális örökségünket. Ez az alapítvány jelentős lépés e cél megvalósítása felé" - jelentette ki Viviane Reding, információstársadalmi és médiaügyi EU-biztos.

"Az alapítvány több olyan - könyvtárakat, levéltárakat, audiovizuális archívumokat és múzeumokat képviselő - egyesületet fog össze, amelyek egyedülálló mértékű és jelentőségű együttműködés iránt kötelezték el magukat" - tette hozzá Elisabeth Niggemann, a német nemzeti könyvtár főigazgatója, az Európai Nemzeti Könyvtárosok Konferenciájának elnöke. Ez utóbbi szervezet vezető szerepet játszott az alapítvány kezdeményezésében.

Európa kulturális intézményei 2008 novemberére tervezik az európai digitális könyvtár prototípusának létrehozását, amely legalább 2 millió digitális könyvhöz, fényképhez, térképhez, archív felvételhez és filmanyaghoz nyújt közvetlen hozzáférést az európai könyvtárakból, levéltárakból és múzeumokból. A könyvtár állománya 2010-ig gyorsan gyarapodik, és az eredetileg tervezett 6 milliónál jóval több digitális anyaga lesz, mivel egyre több intézmény teszi hozzáférhetővé digitális állományát.
Az európai digitális könyvtár rendszeres bővítéséhez két kulcsproblémát kell megoldani: a digitalizálás finanszírozását és a szerzői jogi védelem alatt álló anyagok digitális könyvtáron keresztül való kereshetővé tételének kérdését.

A brüsszeli megbeszélésen szó volt a digitalizálás finanszírozásának új lehetőségeiről - egyebek közt a köz- és a magánszféra együttműködésén alapuló társulások révén -, valamint a kereskedelmi forgalomban már nem beszerezhető és a gazdátlan művek tömeges digitalizálásának lehetőségeiről. Jövő júniusra meg kell állapodni a gazdátlan művek kezeléséről, beleértve a szerzői jogi jogosultak felkutatásának követelményeit. Felmerült még a tudományos információkhoz való hozzáférés és azok archiválásának kérdése. A tudományos művek kiadói, a könyvtárak és a tudományos kutatók megerősítették azon szándékukat, hogy a tudományos kiadványokat - a tilalmi időszakot követően - szabadon hozzáférhetővé teszik.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását